Nezapamćena nesreća

Zastrašujuća tragedija na Krku: 11-godišnji dječak poginuo nakon pada s gradskih zidina!

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Lokacija na kojoj se dogodila nesreća jedan je od najposjećenijih i nafotografiranijih vidikovaca kojima se kroz cijelu godinu kreću uvijek brojni i za razgled povijesne baštine zainteresirani posjetitelji grada Krka.Sad već podulji ovoljetni niz nesreća s najtežim, fatalnim posljedicama kojemu svjedoče žitelji otoka Krka nastavljen je, nažalost, i proteklog vikenda.


U večernjim satima ove nedjelje, na lokalitetu parka na Kamplinu, u padu s gradskih bedema na stijenje nepristupačnog djela obale tog djela grada život je izgubilo 11-godišnje dijete, neslužbeno doznajemo češki državljanin.


Iako u trenutku pisanja ovog teksta javnosti još uvijek nisu bile predstavljene službene i potpune informacije o tragediji koja se zbila u nedjeljeno predvečerje, prema saznanjima koja su nam iznijeli neki od očevidaca nesreće proizlazi da se mališan, navodno turist koji je spomenutim parkom šetao u društvu svojih roditelja, u jednom trenutku popeo na zid koji spomenuti park ograđuje od desetakmetarske provalije pod krčkim srednjevjekovnim bedemima te pao na stijene.
Po padu mališana na stijenje nastala je strka, rekli su nam očevici ove tragedije, tim više što se do nesretnika nije moglo prići kopnenim putem.


U pomoć unesrećenom djetetu brzo je sa svojom barkom priskočio jedan Krčan koji se ondje slučajno zatekao a koji je, i prije no što su se do nesretnog djeteta uspjeli probiti krčki vatrogasci, unesrećeno dijete prebacio na svoje plovilo, a potom i do tek nekolio desetaka metara od mjesta nesreće udaljenog lokaliteta Šotobaterije gdje su teško ozlijeđenog mališana preuzeli ondje brzo pristigli medicinari, djalatnici krčke ispostave Službe hitne medicinske pomoći PGŽ.


Pokušaji reanimacije mališana, doznali smo neslužbeno, trajali su sve do njegova prihvata u riječkoj bolnici međutim, doznali smo također neslužbeno, mališan je naposljetku u riječkoj kliničkoj bolnici ipak podlegao ozlijedama koje su, zbog pada na oštro stijenje s visine od oko oko deset metara, očito bile preteške.


Lokacija na kojoj se dogodila nesreća jedan je od najposjećenijih i nafotografiranijih vidikovaca kojima se kroz cijelu godinu kreću uvijek brojni i za razgled povijesne baštine zainteresirani posjetitelji grada Krka.


Iako nisu česte, nesreće poput ove povremeno se znaju dogoditi a čemu kumuje i činjenica da, posebice u spomenutom parku, javni parkovni prostor od opasnog ruba provalije i stjenovite obale u njenom podnožju dijeli tek poprilično razmjerno nizak, kameni zidić.


Je li se ovakva tragedija mogla izbjeći i treba li na mjestima na kojima se ne može baš uvijek računati na zdrav razum odnosno odgovorno i sigurno ponašanje posjetitelja grada Krka, posebice onih najmlađih, izvornost i ljepotu gradskih srednjevjekovnih bedema “žrtvovati” postavom zaštitnih ograda pitanje je o kojem bi, ako ne već prije, onda barem nakon ovakve tragedije netko ipak trebao dobro promisliti.