Bezuman čin

Tko je rastrojeni mladić koji je uništio Pozdrav suncu? Voli Thompsona, ljudima prijeti silovanjem

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Sitnica, Zadarski list

Foto Vedran Sitnica, Zadarski list

Na svom prilično sumanutom Facebook profilu predstavlja se kao sirovi nasilnik, koji prijeti svojim neistomišljenicima silovanjem i ubijanjem, a pritom se poziva na Boga, Jahvu i ThompsonaZbog sumnje da je razbio gotovo 700 tisuća kuna vrijednih  40-ak fotonaponskih solarnih modula na “Pozdravu Suncu” zadarska  policija je jučer nešto iza 13 sati uhitila i na kriminalističko istraživanje  u prostorije PU zadarske prepratila 25-godišnjeg Zadranina, javlja Zadarski list.


Na svom prilično sumanutom Facebook profilu predstavlja se kao sirovi nasilnik, koji prijeti svojim neistomišljenicima silovanjem i ubijanjem, a pritom se poziva na Boga, Jahvu i Thompsona.


Bizaran je detalj da je jednu svoju gnjusnu objavu sam sebi komentirao čak 1911 puta preko svog pravog i lažnog profila. Dok je razbijao instalaciju sobom je poveo i psa s kojim se slikao na društvenim mrežama, javlja Zadarski.hr.
Odmah nakon neviđenog vandalskog čina od naših čitatelja dobili  smo snimke.


Snimku njegova vandalskog čina jučer su nam poslali čitatelji, a glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin kazala nam je kako su u 13.30 sati  vezano za događaj dobili više dojava građana da nepoznati mlađi  muškarac uništava staklene ploče na “Pozdravu suncu” te da se potom  udaljio na biciklu.


Građani dojavili policiji


– U službenim prostorijama policije trenutačno se nalazi jedna osoba  koja se dovodi u svezu s ovim događajem, kazala je Grbin i dodala kako  je kriminalističko istraživanje u tijeku, a očevid na mjestu događaja. Kako se naknadno saznalo da je pomahnitali mladić predmet s kojim je  počinio kazneno djelo bacio u more, u očevid su ubrzo uključeni i ronioci PU zadarske.


Mladić je neviđeni vandalizam počinio usred bijela dana i na očigled  brojnih građana, mahom stranih državljana. Obučen u crnu trenirku  i  crnu jaknu, ispod koje je imao majicu s kapuljačom sive boje, divljački  je, kako se vidi na snimci, bacao predmet nalik metalnoj ploči veličine  formata A4, a kasnije smo neslužbeno doznali da je riječ o poklopcu odvodnog šahta. Predmet je podizao objeručke iznad glave i potom svom  silinom bacao na pod gdje se on potom odbijao, a iza njega su ostali vidljivi tragovi polomljenog stakla i udubljenja na skupim fotonaponskim  solarnim modulima svjetski poznate zadarske instalacije.Grad Zadar je kao vlasnik Pozdrava Suncu nedavno za popravak ove  turističke atrakcije iz proračuna izdvojio oko četiri milijuna kuna, a samo  jedna ploča košta oko 14,5 tisuća kuna s PDV-om. Kako su se oštećenja  na solarnim pločama Pozdrava Suncu pojavljivala i ranije, prostor je prije nekoliko godina stavljen pod videonadzorom, a sama instalacija je  osigurana.


Prema prvim procjenama pričinjena šteta iznosi oko pola milijuna kuna.


Pozdrav suncu projektirao Nikola Bašić


Instalaciju Pozdrav suncu projektirao je poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić, a smještena je uz Morske orgulje, koje je Bašić također projektirao. To mjesto s kojeg puca pogled na Zadarski kanal, otoke i najljepši zalazak Sunca na svijetu, neizostavna je destinacija svim onima  koji dolaze u Zadar. Kružna instalacija promjera 22 metra ovog sustava, koji je jedinstven  na svijetu, a koji godišnje proizvede 46.500 kWh, sastoji se od 300 višeslojnih staklenih ploča uklopljenih u kamen kojim je popločana riva. U  večernjim satima uključuje se posebna rasvjeta koja se napaja  električnom energijom koju apsorbirajući sunčevu svijetlost tijekom dana  proizvode fotonaponski solarni moduli.


Policija ovog 25-godišnjaka, koji im je od ranije poznat po zlouporabi  opojnih droga, nasilničkom ponašanju i krađama, sumnjiči za kazneno  djelo oštećenja tuđe stvari, članak 235. stavak 3. za koji je predviđena  stroža sankcija – zatvorska kazna od šest mjeseci pa do šest godina.


Neslužbeno smo doznali da je kriminalističko istraživanje ubrzo prekinuto zbog mladićeve rastrojenosti te da je odvezen u zadarsku bolnicu, na Odjel psihijatrije. Po svemu sudeći za njegovo stanje i ponašanje okidač je bila supstanca koju je konzumirao, no detalji će biti poznati nakon  što policija okonča svoj posao.