PU PG

Tijekom vikenda na cestama PGŽ-a 39 prometnih nesreća, alkoholni rekorder napuhao 2,7 promila usred dana

Šarlota Brnčić

Tijekom vikenda, od 18. do 20. lipnja, ukupno su zabilježena 304 prometna prekršajaProteklog vikenda prometna policija je na području PU primorsko-goranske pojačano nadzirala promet na cestama, a u vremenu od 7 sati 19. lipnja do 7 sati 20. lipnja provedena je 24-satna akcija nadzora alkohola i droga u prometu.


Riječ je o akciji koja se provodi u sklopu ROADPOL-ove tjedne operativne akcije »Alkohol i droge«, od 16. do 22. lipnja u svim zemljama članicama te organizacije, a odvija se na europskim cestama dva puta godišnje, i to u lipnju i prosincu.


Na području PU primorsko-goranske 24-satna akcija je provedena na 64 lokacije, između kojih je i tridesetak lokacija koje su predložili građani odazvavši se pozivu policije na suradnju.
U navedena 24-sata, ciljanog nadzora prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i droga, policija je ukupno kontrolirala 245 vozila te je zabilježeno 15 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i jedan prekršaj vožnje pod utjecajem droga.


Rekorder akcije je 39-godišnji vozač koji je zaustavljen 19. lipnja nešto prije 15 sati na čabarskom području dok je upravljao automobilom stranih registracijskih oznaka. Izmjerena mu je koncentracija alkohola od 2,76 promila. Zbog opasnosti da će nastaviti ugrožavati sigurnost prometa na cestama, priveden je i zadržan u službenim prostorijama policije. Također, sa sobom nije imao niti vozačku i prometnu dozvolu niti osobnu iskaznicu te se utvrđivanje svih okolnosti upravljanja vozilom te počinjenja prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama nastavlja.


Tijekom vikenda, od 18. do 20. lipnja, ukupno su zabilježena 304 prometna prekršaja i to 82 prekoračenja brzine, 15 vožnji pod utjecajem alkohola, 33 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 korištenja mobitela u vožnji, četiri upravljanja vozilom prije stjecanja prava, šest upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, dva prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane te još 139 različitih prometnih prekršaja.


Najveća brzina od 117 km/h izmjerena je jučer, oko 18.30 sati na staroj cesti Rijeka-Zagreb, kod mjesta Močile gdje je vozač motocikla marke Kawasaki, zagrebačkih registracijskih oznaka, upravljao navedenom brzinom na cesti na kojoj je inače ograničenje brzine od 50 km/h.


Inače, tijekom vikenda se na prometnicama dogodilo i 39 prometnih nesreća, u kojima su četiri osobe teško, a sedam ih je lakše ozlijeđeno.