Nadzor prometa

Tijekom vikenda evidentiran 201 prekršaj u prometu, ali i 43 prometne nesreće s 11 lakše ozlijeđenih osoba

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

Najveća koncentracija alkohola od 2,09 g/kg izmjerena je 1. kolovoza, 28-godišnjem hrvatskom državljaninu u središtu Raba
I prošlog vikenda je policija na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća.


Tako je nadzorom evidentirano ukupno 201 prometni prekršaj i to: 43 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 19 prekoračenja brzine, zatim 18 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, devet nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, kao i šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje. Uz navedene, zabilježena su i tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim i neregistriranim vozilom, kao i 103 ostalih prometnih prekršaja.


Najveća koncentracija alkohola od 2,09 g/kg izmjerena je jučer, 1. kolovoza, 28-godišnjem hrvatskom državljaninu u središtu Raba. Policija ga je zaustavila oko 00.40  sati dok je pri utjecaju alkohola upravljao osobnim vozilom marke Volvo, njemačkih registracijskih oznaka. Zbog počinjenog prekršaja, 28-godišnjak je odmah isključen iz prometa te je sankcioniran prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Optužnim prijedlogom predložena mu je novčana kazna od najmanje 10 000 kuna i izricanje mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije na rok od tri mjeseca.
Inače, od ukupno 60 alkotestiranih vozača, kod njih 18 je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola, a najviše ih je bilo u dobi između 41. i 50. godine života, njih šest. Što se tiče koncentracija, sedam vozača je evidentirano s koncentracijom s 0,51 do 1,00 g/kg, pet ih je u skupini od 1,01 do 1,50 g/kg, četiri s 1,51 g/kg i više, dok su dva vozača evidentirana s koncentracijom do 0,50 g/kg. Jedan vozač je odbio test na droge.


Najveća brzina od 91 km/h izmjerena je u nedjelju, u subotu, 31. srpnja u 9. 40 sati  na ŽC 5215 na području Viškova. Policijski službenici laserskim uređajem evidentirali su osobno vozilo marke Ford, zagrebačkih registarskih oznaka, dok se navedenom brzinom  kretalo u smjeru Rijeke na mjestu gdje je ograničenje brzine određeno na 60 km/h na tom dijelu prometnice. Vozač Forda, 42-godišnji hrvatski državljanin, je kao i ostali počinitelji prekršaja u prometu, sankcioniran u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Tijekom vikenda dogodile su se i 43 prometne nesreće u kojima je 11 osoba lakše ozlijeđeno. Pozivamo i nadalje sve sudionike u prometu, a osobito vozače, na apsolutno poštivanje prometnih propisa kako bi se izbjegle mogućnosti izazivanja nesreća i ozljeđivanja ili stradavanja osoba.