Istraživanje Međunarodne trgovačke komore

Tijekom pandemije koronavirusa povećan broj prijevara; najviše ima onih kibernetičkih

Hina

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Najčešće su kibernetičke prijevare, potom one vezane uz zaposlenje, zatim uz trgovce i prodaju te plaćanja i krađa identiteta, a očekuje se i povećanje prijevara u zdravstvenom sustavu.Tijekom pandemije koronavirusa povećana je broj prijevara, najviše kibernetičkih, potom vezanih uz zaposlenje, zatim uz trgovce i prodaju te plaćanja i krađu identiteta, pokazuje istraživanja Međunarodne trgovačke komore (ICC) koje je predstavila Hrvatska gospodarska komora (HGK).


Na webinaru “Izazovi poslovnog integriteta i usklađenosti u Covid-19 krizi”, održanom u četvrtak u organizaciji ICC-a Hrvatska i HGK, članica Komisije za društveno odgovorno poslovanje i borbu protiv korupcije ICC-a Silvija Vig predstavila je rezultate istraživanja o prijevarama za vrijeme pandemije iz kolovoza, u kojem je 77 posto ispitanika uočilo povećanje prijevara, a 92 posto očekuje povećanje tijekom sljedećih 12 mjeseci.


Najčešće su kibernetičke prijevare, potom one vezane uz zaposlenje, zatim uz trgovce i prodaju te plaćanja i krađa identiteta, a očekuje se i povećanje prijevara u zdravstvenom sustavu.
“Velik broj tvrtki radi od doma i to je otežalo prevenciju prijevara. To nije iznenađujuće jer se općenito za vrijeme kriza takva ponašanja češće javljaju. Povećava se pritisak na uspjeh u poslovanju, otvaraju se prilike za neetične radnje i rastu opravdavanja i racionalizacije “prečaca” u poslovanju,“ rekla je Vig.


Glavna tajnica ICC Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić smatra da je pandemija izazvala globalnu zdravstvenu i ekonomsku krizu, što povećava rizik od korupcije, podmićivanja, prijevare, pranja novca i drugih oblika nezakonitoga ponašanja koji utječu na poslovanje.


Kriza ne smije biti opravdanje za sudjelovanje u neetičnim i koruptivnim poslovima, rekla je Skupnjak Kapić.


Fokus webinara bio je na pitanju kako učinkovito odgovoriti na izazove krize i oporavak prema preporukama ICC-ija i iskustvima iz prakse. Održan je u sklopu Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama koji traje od 16. do 20. studenoga u organizaciji Deloittea Hrvatska.