Obiteljsko nasilje

“Tata, ne!”: Gušio i mlatio suprugu pred djetetom, kada je policija došla uzeo pištolj u ruke

Slavica Kleva

Ilustracija, Foto: V. KARUZA

Ilustracija, Foto: V. KARUZA

Optuženi 37-godišnjak fizički je nasrnuo na ženu, bacio je na pod i počeo je gušiti. U pomoć majci priskočilo je maloljetno dijete moleći oca da prestane... Nije prestajao, udario ju je rukama i nogamaRIJEKA – Tvrdnja da je droga društveno zlo, da uništava čovjeka i sve njegove bližnje, da razara obitelj, da je život s ovisnikom nepodnošljiv, oblikovana je nažalost u optužnom aktu koji je podignut protiv 37-godišnjaka jer je teško prekršio propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod bliske osobe, supruge, izazvao strah za njezinu sigurnost i sigurnost djece, njezinih bliskih osoba.


Kao roditelj je zlostavljao dijete ali i na drugi način grubo povrijedio djetetova prava. Optužnim aktom obuhvaćeno je i optuženikovo neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja i streljiva čije posjedovanje je građanima zabranjeno.


Beskrajno tužna priča u kojoj je obitelj unazad nekoliko godina svjedočila situacijama kada se suprug i otac predozirao, kada se morala zvati hitna pomoć, još je teža kad se utvrdilo i da je maloljetno dijete svjedočilo situaciji kada si je otac drogu ubrizgavao inekcijom.


Posegnuo za tabletom
Okidač da je 37-godišnjak pritvoren te da mu je u međuvremenu pritvor produljen i podignuta optužnica, događaj je da se predozirao pred djecom premda svjestan nedopuštenosti svojih postupaka. Time je suprugu dovodio u ponižavajući položaj i negativno utjecao na nesmetan psihofizički razvoj maloljetne djece. Tako je bilo i tog kritičnog dana, u večernjim satima nasilnički se ponašao prema supruzi ali i prema maloljetnoj djeci. Unatoč obećanju da neće konzumirati tablete (antidepresiv) kazavši ukoliko ikada više konzumira navedenu tabletu, da će se podvrći liječenju od ovisnosti, opet je posegnuo za njom. Tada se verbalno sukobio sa suprugom koja mu je rekla da će ga napustiti, zajedno s djecom.


Optuženi 37-godišnjak tek se onda izobličio, fizički nasrnuo na suprugu, bacio je na pod, počeo je gušiti. U pomoć majci priskočilo je maloljetno dijete moleći oca da prestane… Nije prestajao, udario ju je rukama i nogama, supruga je plakala i otišla van iz kuće. Jedan od bliskih rođaka optuženika uzeo je jedno dijete u naručje i pozvao policiju. Kad su došli do kuće, policijski službenici su primjetili da je optuženi ušao u spavaću sobu gdje je posegnuo za pištoljem i time izazvao strah za sigurnost i supruge i djece.


Optuženi je poricao sva kaznena djela, tvrdi da se nikada nije predozirao pred djecom, a tog kritičnog dana nije udario ni suprugu ni djecu. Kaže da se supruga naljutila na njega jer joj je kazao da je uzeo veću dozu lijeka jer je ovisnik i prima terapiju. Ona je mene počela udarati, kazao je, nisam je ja gušio ni udarao, samo sam je htio zaustaviti da me ne napada. Krivo su djeca vidjela kad su nas razdvajala. Kad je došla policija, uzeo sam pištolj u ruke ali nisam imao namjeru nikome s pištoljem prijetiti, kazao je prilikom provođenja dokazne radnje prvog ispitivanja.


Pištolj u ruci


Supruga je između ostalog rekla da ju je povrijedila činjenica da je ponovo konzumirao drogu, a samo nekoliko dana ranije obećao je da će ići na liječenje ukoliko to učini. Verbalno su se posvađali što je čulo jedno od djece koje je smirivalo situaciju i kad ju je suprug bacio na tlo vikalo: » Pusti je, prestani, gušiš je«. Nakon toga se situacija malo primirila, stigla je policija nakon petnaestak minuta. Kad su policajci počeli postavljati pitanja i kad je suprug shvatio da bi trebao s policijskim službenicima u postaju, otišao je do sobe. Tada je jedno od djece povikalo »Tata, ne« i svi su se uputili u spavaću sobu gdje su ugledali optuženog s pištoljem u ruci.


Tijekom istrage utvrđeno je i da je optuženik bio na liječenju od ovisnosti jedanput, u trajanju dva mjeseca. Supruga se preselila kod roditelja s djecom. Vještačeno je oružje oduzeto od optuženika. Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić« vještačio je improvizirano jednocjevno oružje ručne izrade, glatke cijevi, bez vidljivih oznaka proizvođača, marke i serijskog broja. Kažu vještaci da je oružje funkcionalno, iz njega je prilikom laboratorijskog ispitivanja bilo moguće ispaljivati odgovarajuće streljivo. Oružje se svrstava u kategoriju A, ono koje je zabranjeno za držanje.