Iživljavanje na plaži

SUSTAV ŠTITI NASILNIKE Zaboravljeni slučaj grupnog silovanja u Zadru: ‘Sud svima smanjio kazne’

P. N.

Ilustracija Davor Javorović / PIXSELL

Ilustracija Davor Javorović / PIXSELL

Vrhovni sud je tada smanjio kazne koje sam im ja odredio jer je smatrao da su prestroge s obzirom na sve okolnosti kompletnog slučaja. Dosad se nitko od petorice počinitelja nije pojavio kao počinitelj novih kaznenih djela, kaže Hrvoje ViskovićU jeku rasprava oko aktualnog jezivog slučaja masovnog silovanja maloljetnice u zadarskom zaleđu, u pažnju javnosti dolazi još jedan već i pomalo zaboravljen. Radi se o takozvanom slučaju Kolovare otprije šest godina, gdje su petorica mladića, od kojih dvojica maloljetnih, silovala 17-godišnju djevojku i iživljavala se na njoj.


Sve se zbivalo na plaži Kolovare, a optužena su petorica mladića – tada u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine. Dvojica od njih proglašena su krivima za silovanje, a trojica za spolni odnos bez pristanka nad maloljetnom djevojkom.


Presudu u tom slučaju donio je sudac Hrvoje Visković, inače, trenutni glasnogovornik zadarskog suda, koji je nakon puštanja osumnjičenih na slobodu u aktualnom slučaju, za sve okrivio medije i “bombastične naslove”. On je prvooptuženog B. K. osudio na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, a drugoooptuženog M. B. na tri godine maloljetničkog zatvora. Četvrtooptuženi I. Z. osuđen je na maloljetnički zatvor u trajanju od godine dana, dok su trećeoptuženi A. Č. i petoptuženi D. Z. kažnjeni pridržajem maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine, što znači da nisu bili u zatvoru, ali se tri godine nad njima vršio nadzor.
No nije ostalo na tome – piše 24 sata. Vrhovni sud je prvookrivljenom smanjio kaznu na tri godine zatvora, drugookrivljeni je dobio dvije godine maloljetničkog zatvora. Četvrtookrivljenom je kazna u konačnici bila pet godina uvjetno, a za dvojicu maloljetnika su u konačnici bile izrečene maloljetničke sankcije.


– To su mjere pomoću kojih maloljetnici počnu normalnije funkcionirati u društvu. Mjere su odradili pozitivno i sve je prošlo u redu. Dvije zatvorske kazne su također odslužene u cijelosti, jedna i druga. Vrhovni sud je tada smanjio kazne koje sam im ja odredio jer je smatrao da su prestroge s obzirom na sve okolnosti kompletnog slučaja. Dosad se nitko od petorice počinitelja nije pojavio kao počinitelj novih kaznenih djela, kaže Hrvoje Visković.


Djevojka je, podsjećaju 24 sata, u rastrojenom stanju i rastrgane odjeće došla u policiju s majkom u studenom 2013. godine. Liječničkim pregledom utvrđene su joj lakše ozljede i spolni odnos s petoricom muškaraca. Te večeri maloljetnica je bila u teškom alkoholiziranom stanju, posrtala je i povraćala te se nije mogla braniti. Prva dvojica mladića, koja su optužena za silovanje, trebala su je odvesti do taksija, no odveli su je do plaže. Putem se otimala i plakala, ali su je silovali i ostavili. Potom je 17-godišnjakinja ustala i došla do noćnog kluba gdje je pristupila trećeoptuženom A.Č. koji je sjedio na zidiću kraj mora s I.Z. i D. Z.. Nakon kraćeg razgovora otišla je na plažu s A.Č. Tamo ju je i on silovao nakon čega se vratio do kluba i kazao I.Z. da ga djevojka zove na plažu. I taj ju je mladić napastvovao, a kao i D.Z. nakon njega.


Majka i kćer su se nakon presude 2016. godine odselile u drugi grad, potraživši mir iz okrutne malomišćanske patrijarhalne sredine u kojima često žrtva biva “sama kriva” za to što joj se dogodilo. Majka se nije mogla pomiriti s činjenicom da je njena kćer kao žrtva morala odseliti, dok silovatelji slobodno šetaju gradom.