Hici u zrak

Sudi se tipu koji je na Badnjak pucao iz pištolja u centru Rijeke. Snimke kamera otkrivaju sve

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Turudić se tereti da je ispalio deset hitaca iz pištolja. Time je, tvrdi tužitelj, počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života osoba koje su se zatekle u u neposrednoj bliziniNe osjećam se krivim, izjavio je 28-godišnji Josip Turudić jučer pred vijećem sutkinje Vedrane Barbalić Biasiol, koje mu sudi jer je ispred ugostiteljskog lokala u centru Rijeke iz pištolja ispalio najmanje deset metaka u blagdanskoj noći na Božić prošle godine.


Optužnica je podignuta prije nepuna dva mjeseca nakon okončane istrage ovog slučaja koji je nemalo uznemirio goste lokala u prvim trenucima Božića prošle godine na terasama dvaju obližnjih lokala u centru Rijeke, u Ulici Riva.


I dok je tužiteljica Suzana Gracin u uvodnom govoru naglasila da će tijekom dokaznog postupka dokazati inkriminacije optuženom nezaposlenom konobaru, njegov odvjetnik Milenko Škrlec kaže kako u optužnom aktu nije navedeno dovoljno argumenata da bi kritične zgode bilo počinjeno kazneno djelo.
Uskoro na slobodi


– Jer da bi nastupila zabranjena posljedica, za to trebaju postojati preduvjeti, puka činjenica da je netko pucao u zrak ne znači i da je izazvana opasnost po život i tijelo, odnosno nijedno zrno nije bila opasnost i to nije dovoljno da se kvalificira kazneno djelo, kazao je Škrlec te tako otvorio put predstojećem suđenju. To znači da će se u nastavku suđenja saslušavati svjedoci, iznositi materijalni dokazi, a već je u ovoj fazi najavljeno ispitivanje vještaka balističke struke. Inače, Turudić izlazi iz istražnog zatvora potkraj lipnja jer istječe maksimalno vrijeme koliko za ovo djelo može i biti u pritvoru.


Turudić se tereti da je tijekom fizičkog sukoba ispalio najmanje deset hitaca iz pištolja. Time je tvrdi tužitelj, počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i tijela osoba koje su se zatekle u tom trenutku u neposrednoj blizini. Turudić je držao ruku uvis i ne gledajući gdje puca ispaljivao streljivo, pri čemu samo pukim slučajem nitko iz mnoštva nije ozlijeđen


Riječ je o događaju koji se zbio na sam Badnjak. Za sukob nije trebalo puno, iščitava se to iz iskaza svjedoka koji su ispitani u tužilaštvu nakon spornog događaja. U međuvremenu je Turudić prvog dana u novoj godini priveden na Županijski sud kada mu je određen istražni zatvor u kojem se i dalje nalazi. Osim ispitanih svjedoka, jedan od temelja, dokaza optužnice je snimka s video nadzora koji je postavljen na poslovnici »A1« koja je smještena na adresi Riva 4B.


Teleskopska palica


S te video snimke »skinuto« je i vrijeme događaja. Iz video zapisa proizlazi da se okrivljeni Josip Turudić pojavljuje s teleskopskom palicom i pištoljem. Za njim brzim korakom dolazi druga osoba, a potom je snimljen povratak okrivljenog Turudića prema dvama ugostiteljskim objektima i vidi se kako repetira pištolj.


I dok se Turudić branio šutnjom, svjedok koji je i najvažniji u ovom postupku, jer je fizički napadnut, kazao je da je s društvom sjedio na vanjskoj terasi kada je došlo do sukoba njega i gostiju koji su došli iz susjednog lokala. Svjedok je rekao da je zadobio ozljede, ali i da ne zna tko ga je tukao te da je između ostalog dobio udarac teleskopskom palicom.


Drugi svjedok rekao je da je vidio da njegovog prijatelja tuku barem trojica i da je on uočio teleskopsku palicu.


– Ugledao sam nekog mladića kako puca u zrak držeći pištolj visoko u zraku uz riječi »J…m vam svima mater« i potom ispaljuje tri hica. Iako svjestan da je prostor pun gostiju, iz pištolja je u zrak ispalio najmanje deset hitaca. Kod okupljenih gostiju izazvao je strah i paniku uslijed koje su neki legli na pod, a neki su krenuli bježati.


Bijeg u Srbiju


Nakon što je tužitelj prikupio sva saznanja o incidentu, podignuo je optužnicu protiv Josipa Turudića kojem je i počelo suđenje.


Turudić je optužen i za neka druga kaznena djela, protiv njega su u tijeku sudski postupci, ne samo zbog istovrsnog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine, već i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, oštećenja tuđe stvari, nedopuštenog posjedovanja eksplozivnih tvari i prijetnje. Optužen je i da je nekoliko mjeseci prije paleža prvog auta naručio otmicu 25-godišnjeg mladića. U ovom slučaju radilo se o Turudićevoj ljubomori jer je njegova bivša djevojka bila u vezi sa žrtvom.


I djevojka je pretučena. Kad su istražitelji početkom 2015. otkrili da iza paleži auta i bombe postavljene u jednom riječkom kafiću stoje Patrik Lović i Turudić, oni su pobjegli u Srbiju, no, uhvaćeni su i vraćeni u riječki istražni zatvor sredinom 2016. godine.