Milijunski poslovi

Sudac prijepodne odlučuje o pritvoru za osumnjičene u aferi Janaf: Istražuje se tko je “krtica” koja je Kovačeviću javila za akciju

P. N.

Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Kovačević je, piše Jutarnji, već počeo sklanjati određene stvari za koje je smatrao da bi ga mogle kompromitirati, a navodno je pokušao uništiti mobitele koje je policija ipak pronašlaDio optuženih u aferi Janaf na čelu s direktorom Draganom Kovačevićem sinoć je ispitan u sjedištu USKOK-a. Svi su proveli noć u pritvoru na Oranicama, a danas prijepodne bit će odvedeni sucu istrage koji će odlučivati o jednomjesečnom slanju u istražni zatvor. Zasad nema informacijama jesu li na ispitivanju aktivno iznosili obranu ili su se branili šutnjom.


Kovačević je, s prvookrivljenim Krešom Petekom, osnivačem tvrtke Elektrocentar Petek, te gradonačelnicima Velike Gorice i Nove Gradiške Draženom Barišićem (HDZ) i Vinkom Grgićem (SDP) osumnjičen za namještanje poslova teških oko 200 milijuna kuna. Peteka se pritom sumnjiči da je davao mito spomenutima, kako bi putem fingiranja pozivnih natječaja osigurali da njegova tvrtka dobije unosne poslove. Detalje možete pronaći OVDJE.


Jutarnji list piše kako je tajna akcija trajala godinu dana, tijekom kojih su osumnjičenici praćeni te su tajno snimani njihovi telefonski razgovori.
Akcija je u posljednji čas umalo propala – istražitelji su u srijedu navečer otkrili da je Kovačeviću netko dojavio da mu se sprema uhićenje pa su umjesto u četvrtak ujutro odmah u srijedu navečer upali u Kovačevićev stan. Kovačević je, piše Jutarnji, već počeo sklanjati određene stvari za koje je smatrao da bi ga mogle kompromitirati, a navodno je pokušao uništiti mobitele koje je policija ipak pronašla.


Istražitelji su upali u stan na vrijeme te uhitili Kovačevića, a policija nastavlja istragu kako bi utvrdila tko je bila osoba koja im je umalo upropastila akciju.