Je li dobio poziv?

Sudac Ivan Turudić: ‘Ne pada mi na pamet polemizirati s poštarom’

Portal Novilist.hr

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELLSudac Ivan Turudić ipak nije primio sudski poziv kao što je tvrdio u svojim očitovanjima medijima, piše Večernji list.


Na njihov upit postoji li u spisu za predmet koji se vodio kod sutkinje Sanje Klaude uistinu dokaz da je Turudić zaprimio sudski poziv koji mu je poslan u svibnju, glasnogovornik Općinskog suda u Bjelovaru, sudac Darko Laklija poslao je sljedeći odgovor:


“Što se tiče navoda iz obrazloženja presude da je sudac Turudić kao okrivljenik u tom predmetu uredno primio poziv za ročište zakazano za 9. svibnja 2019., radi se o omašci jer isti taj poziv nije uredno primio, kao niti bilo koji drugi poziv koji su mu uputili, bilo Općinski prekršajni sud u Zagrebu, kojem je upućena zamolnica za ispitivanjem okrivljenika, bilo ovaj sud, a isto tako nije niti u dva navrata primio presudu, koja mu je na kraju, sukladno odredbama Prekršajnog zakona, uručena putem e-oglasne ploče ovog suda.
Dakle, sveukupno šest pošiljki upućenih sucu Turudiću je bilo vraćeno s naznakom dostavljača (Hrvatske pošte) da je obaviješten ali nije podigao pošiljku”, stoji u odgovoru.


Sutkinja je u presudi napisala da je sudac Turudić poziv od 9. svibnja “uredno primio, ali se istom nije odazvao niti je svoj izostanak ispričao”. Pozive od 24. lipnja i 19. kolovoza nije preuzeo kod dostavne službe “na temelju čega je sud zaključio da okrivljenik očigledno izbjegava primitak sudskog poziva te je poziv za ispitivanje za 19. kolovoza 2019. istaknut na e-oglasnoj ploči, na koju mogućnost je okrivljenik i upozoren u obaveznom prekršajnom nalogu koji mu je uručen na mjestu počinjena prekršaja”, prenosi Večernji list.


Sudac Turudić prozvao je jučer Hrvatsku poštu da nikada nije dobio poziv na sud u Bjelovaru zbog prebrze vožnje na cesti. Iz Hrvatske pošte su se oglasili da su obavili hitnu provjeru na terenu i ustvrdili kako je uručenje navedenih pošiljaka obavljeno u potpunosti sukladno važećim propisima.


– Uz to, kontaktiran je i poštar koji obavlja dostavu na tu adresu te je potvrđeno kako je dostava uredno obavljena. Točnije, dostavu je poštar pokušao na adresi te nakon što primatelj tamo nije zatečen u kovčežiću je ostavljena obavijest o prispijeću pošiljke.


Primatelj u roku od pet radnih dana pošiljku nije podigao u poštanskom uredu te je ona vraćena pošiljatelju. Isto se ponovilo prilikom pokušaja dostave četiri različite pošiljke, priopćili su.


Turudić je ovo očitovanje Pošte komentirao za 24 sata.


– Točno je ono što sam ja rekao, da nikad nisam dobio pošiljku. Kako su oni to utvrdili? Pitali su poštara, kaže sudac.


Upitan znači li to da poštar laže, rekao je: “Neću upotrebljivati glagol laže, ali ja poziv nisam dobio. Notorna je stvar da u mom ulazu ima 5,6 stanova.


Svi ti ljudi rade, tko poštaru može otvoriti? Još posebno u osmom mjesecu? Vi vjerujte meni ili poštaru. Ne pada mi na pamet polemizirati s poštarom”.


Ne omalovažava poštara i njegov zadatak, dodaje.


– Činjenica je da poštari više ni ne zvone da bi potpisali dostavnicu nego automatski ostavljaju sve u kasliću. Ja nikad nisam pronašao odrezak. Kako sam mogao pronaći odrezak, bio sam i na godišnjem odmoru, koristio sam one dane iz prošle godine, kad svi spajamo. Sve je čisto kao suza, ustvrdio je Ivan Turudić za 24 sata.


Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa je rekao da će razgovarati s Turudićem.


– Tražit ću prekršajni spis i njegovo očitovanje. Još ga nisam tražio, ali ću u toku dana. Još uvijek nemam komentara na cijelu situaciju, dok ne vidim sve iz spisa. Nakon toga ću, s obzirom da je takav interes, obavijestiti javnost, rekao je Sessa Jutarnjem.