Branio se šutnjom

Sudac istrage prijepodne odlučuje o istražnom zatvoru za monstruma koji je ubio troje djece

Vanja Vesić

Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Osumnjičenik za jedan od najstrašnijih zločina nad djecom, kakav Hrvatska ne pamti, na ispitivanju u policiji branio se šutnjomZAGREB – Za Haralda Kopitza (56), osumnjičenog za mučko ubojstvo svojih troje mališana u stanu u zagrebačkim Mlinovima, danas će sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu donijeti odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru u Remetincu. DORH je objavio da danas u jutarnjim satima podnosi prijedlog za istražni zatvor i rješenje o otvaranju istrage protiv Kopitza za tri teška ubojstva djece, otegotno kvalificirana kao podmukli zločin s namjerom.


Nakon što je prespavao u pritvorskoj jedinici na zagrebačkim Oranicama, tijekom jučerašnjeg dana bio je ispitivan na policiji, a potom u sjedištu Državnog odvjetništva pred tužiteljima. Osumnjičenik za jedan od najstrašnijih zločina nad djecom, kakav Hrvatska ne pamti, na ispitivanju u policiji branio se šutnjom. Po sili zakona sud mu je odredio odvjetnika po službenoj dužnosti Marka Ivicu jer, barem zasad, nitko od ostalih poznatih i manje poznatih odvjetnika nije se želio angažirati oko njegove obrane.


Austrijskom državljaninu sa zagrebačkom adresom, kojem prijeti kazna do 50 godina zatvora, osiguran je i prevoditelj
Osumnjičeni ubojica uhićen je u ponedjeljak navečer nakon što je otpušten iz KBC-a Sestre milosrdnice i odvezen na pregled u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče gdje je zaključeno da nema potrebe za hitnim zadržavanjem, a time ni daljnjom odgodom postupka pred policijom, tužiteljstvom i sucem istrage. Zaključeno je da je raspravno sposoban.


Netom poslije ispitivanja u sjedištu Kriminalističke policije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici, njegov odvjetnik po službenoj dužnosti, Marko Ivica, kazao je da je sljedeći potez na medicinskim vještacima koji će utvrditi kakvo je bilo njegovo psihofizičko stanje u trenutku zločina. Osumnjičeni za trostruko ubojstvo pronađen je u subotu oko 2 sata u stanu, omamljen nepoznatim psihofarmacima, pored tijela ubijenih mališana, djevojčice i dječaka od 7 godina i sinčića od 4 godine. U Neumu u BiH, odakle je podrijetlom majka ubijenih mališana, danas je proglašen Dan žalosti.


Pogreb djece bit će u Zagrebu, po željama obitelji podalje od oka kamera.