Županijski sud u Zagrebu

AFERA “JANAF-ELEKTROCENTAR” Desetorici istražni zatvor, za Barišića i Grgića odluka u subotu

Vanja Vesić

Odvjetnici nakon izlaska iz zgrade Zupanijskog suda u Zagrebu / Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Odvjetnici nakon izlaska iz zgrade Zupanijskog suda u Zagrebu / Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Jedna od osumnjičenih osoba je puštena da se brani sa slobode pa je pred suca izašlo njih deset za koje USKOK traži Remetinec zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djelaNakon što je policija uhitila dvojicu dojučerašnjih sabornika gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP) prvog čovjeka Nove Gradiške, Županijski sud u Zagrebu odredio je u  petak navečer istražni zatvor protiv deset osumnjičenika uhićenih dan ranije pod sumnjom za mito i pogodovanje prvoosumnjičenom poduzetniku Kreši Peteku, vlasniku Elektrocentra Petek namještanjem građevinskih poslova vrijednih gotovo 200 milijuna kuna.


 


Sudac istrage prihvatio je prijedlog USKOK-a da se desetorici osumnjičenika dovedenih u petak popodne na zagrebački županijski sud odredi jednomjesečni istražni zatvor dok će se odluka za Grgića i Barišića donijeti ove subote nakon ispitivanja na USKOK-u.
 


Sud je prihvatio prijedlog istražitelja da im se odredi zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke ali nije uvažio uvjet opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.


Grgić je uhićen u svom domu a Barišić se sam dovezao do prostorija Policijskog Nacionalnog USKOK-a nakon što im je Sabor i formalno ukinuo imunitet od progona na prethodni zahtjev istražitelja koji su im pretresli stanove.


USKOK je dobio “zeleo svjetlo” i proširio istragu na spomenutu dvojicu čime je konačan broj osumnjičenika simboličnih 13.


Jedna od osumnjičenih osoba je puštena da se brani sa slobode pa je pred suca izašlo njih deset za koje USKOK traži Remetinec zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.


Podsjećamo, na popisu osumnjičenika uz dvojicu ražalovanih sabornika su Dragan Kovačević, Krešo Petek, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.


Uz glavnog osumnjičenika Peteka, kojem su po tvrdnjama USKOK-a sabornici i gradonačelnici Barišić i Grgić namještali na desetke milijuna kuna vrijedne javne natječaje, po visini primljenog mita ističe se predsjednik uprave državne kompanije JANAF, drugookrivljeni Dragan Kovačević.


Zabrinjavajuće zvuče informacije da je netko dojavio Kovačeviću da će se izvršiti pretres njegovog doma i poslovnih prostora što ga je moglo motivirati da neke dokaze ukloni ili uništi. Pretpostavlja se da će se istražitelji morati baviti kao i nizu prethodnih slučaja tko ih je ponovno pokušao opstruirati u svom poslu. Kako smo izvijestili Kovačevića USKOK tereti da je od Peteka lani 11. rujna osobno primio mito od 1,96 milijuna kuna kako bi prilagodio javni natječaj po Petekovim uvjetima. Prema tvrdnjama istražitelja Kovačević je najprije uvrstio u planove investicija JANAF-a dva sporna projekta.


Prvi se tiče izvođenja radova modernizacije sustava gašenja i hlađenja spremnika nafte na Terminalu Omišalj na Krku a drugi oko izvođenje radova na proširenje postojećeg sustava mjernih stanica na terminalima Omišalj, Sisak, Virje i pogonu u Sotinu. Kovačević je za to imao pomagače, sada trećeosumnjičenog Vladu Zorića direktora Sektora sigurnosti i zaštite u JANAF-u i četvrtog osumnjičenika Damira Vrbanca direktora tamošnjeg Sektora transporta nafte. Dvojica podređenih menadžera bili su nadležni za pokretanje javne nabave, izradu dokumentacije i donošenje odluka o izboru ponuđača. Na traženje Kovačevića i u dogovoru s Petekom Zorić je inicirao sastavljanje projektne dokumentacije koja je po uvjetima odgovarala samo Peteku i njegovim partnerima. Na naštimani natječaj u svibnju ove godine tako se javio samo Elektrocentar Petek i očekivano dobio. Tako su utanačili ugovor o gradnji vrijedan 20 milijuna kuna. Na sličan način, četverosumnjičeni Vrbanc odradio je po zahtjevu Kovačevića namještaljku za drugi projekt također vrijedan 20 milijuna kuna. Peteku je u raboti asistirao i njegov poslovni partner Vatroslav Sablić, petoosumnjičeni i glavni čovjek suradničke firme Luvis projekt fingirajući tako “zajednica ponuditelja” na javnom natječaju.


Peteka terete i da je od rujna 2019. do rujna ove godine u Zagrebu i Novoj Gradiški mutan natječaj dogovorio s gradonačelnikom Nove Gradiške Grgićem. Za nagradu ponudio mu je “tek” 100 tisuća kuna a da se postupku javnog nadmetanja za građevinske radove dodijeli također “zajednici ponuditelja” koju je činila Petekova firma te firma sedmookrivljenog Zdravka Marasa.Gradonačelnika Velike Gorice Barišića sumnjiči se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom namjestio natječaj u korist njegove firme i posao vrijedan 97,3 milijuna kuna. No, u konkretnom slučaju istražitelji ne navode da je Barišić za to primio novac. Motivi su,očito, bili neki drugi. USKOK tvrdi da je velikogorički gradonačelnik iskoristio svoj autoritet i poziciju jedinog člana Skupštine gradskog poduzeća Vodoopskrbe i od predsjednika uprave te firme i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanj. Manipulirali su dokumentacijom po željama i zahtjevima Peteka koji je za savjete za to imao i konzultanticu. Osumnjičenoj voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi Barišić je dao nalog da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi otkriva pitanja i ponude potencijalnih konkurenata, sve u cilju da prvoosumnjičeni bude u prednosti. Barišića se tereti da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja vrijednog 33, 3 milijuna kuna nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici.