Mario Mesnić krivio policiju

Sud u Strasbourgu odbio zahtjev oca ‘zadarskog Psiha’ koji je izmasakrirao majku i baku

Hina

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Sud u Strasbourgu je zaključio da podnositelj nije poštivao načelo supsidijariteta konvencijske zaštite, odnosno da svoje prigovore prije obraćanja ESLJP-u nije iznio domaćim tijelima, s obzirom da je pokrenuo i parnični postupak za naknadu štete ističući da su mu državna tijela prouzročila štetu nesprečavanjem kobnog događajaZAGREB Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u četvrtak je nedopuštenim proglasio zahtjev podnositelja Maria Mesnića koji je tvrdio da policija nije poduzela sve kako bi spriječila da njegov sin, u stanju psihičkog rastrojstva, ubije svoju majku i baku.


Sud u Strasbourgu je zaključio da podnositelj nije poštivao načelo supsidijariteta konvencijske zaštite, odnosno da svoje prigovore prije obraćanja ESLJP-u nije iznio domaćim tijelima, s obzirom da je pokrenuo i parnični postupak za naknadu štete ističući da su mu državna tijela prouzročila štetu nesprečavanjem kobnog događaja.


Lidija Horvat: Riječ je o presedanu


Iako je taj postupak još uvijek pred hrvatskim sudom, podnositeljeva odvjetnica Lidija Horvat tvrdi da je riječ o presedanu, jer ESLJP svoje odluke uglavnom ne uvjetuje okončanjem građanskog spora za naknadu štete, kao što se dogodilo u ovom slučaju.
Odlučujući u ovom predmetu Europski sud je utvrdio da je domaći postupak još uvijek u tijeku te kako je u tom postupku, u principu, podnositelj iznio iste prigovore kao i pred sudom Strasbourgu, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.


ESLJP je ponovio da ne može odlučivati o činjenicama i prigovorima koje prethodno nisu razmotrili domaći sudovi te je stoga Mesnićev zahtjev odbio kao nedopušten.


Podnositeljev prigovor da u Hrvatskoj nije imao učinkovito domaće pravno sredstvo za zaštitu svojih prava, ESLJP je ocijenio »očigledno neosnovanim imajući u vidu da je podnositelj pokrenuo i kazneni postupak protiv policijskih djelatnika«.


Slijedom navedenog, Europski sud je zaključio kako je podnositelj imao i još uvijek ima na raspolaganju učinkovito domaće pravno sredstvo te da će domaća tijela donijeti svoje odluke u tekućim postupcima i odlučiti o podnositeljevim prigovorima.


Tek nakon što te odluke budu donesene i pravni put iscrpljen, podnositelj se može obratiti Europskom sudu svojim zahtjevom, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.


Odvjetnica Horvat, s druge strane, tvrdi da država ima pozitivnu obvezu zaštite svojih građana, što se u ovom slučaju nije dogodilo.


Mario Mesnić prije zločina upozorio policiju na loše stanje svoga sina


Podsjeća da je Mesnić prije brutalnog zločina koji je potresao javnost policiju upozorio na loše stanje svog sina, koji je konzumirao droge i nasilno postupao prema ukućanima. No, policija koja je na njegov poziv došla do obiteljske kuće dan prije zločina navodno nije željela intervenirati, a Mesnić je dan kasnije u kući pronašao mrtva tijela svoje majke i supruge.


»Da je policija postupila u skladu sa svojim ovlastima, utvrdili bi da je sin šizofrena osoba, izdvojili bi ga iz obitelji i ubojstva se vjerojatno ne bi dogodila«, kazala je Horvat.


Obiteljski zločin koji je potresao javnost dogodio se krajem ožujka 2013. u zadarskom naselju Bokanac. Tada 20-godišnji Lovre Mesnić navodno je satima zlostavljao i tukao te noževima, sjekirama, pilom i brusilicom ozljeđivao majku Renu (55) te nepokretnu baku Jolandu (78). Na kraju je majci odrubio glavu, a baku cijelu izrezao. Na tijelima se navodno nastavljao iživljavati i nakon ubojstva, a u konačnici je sprejem preko zidao napisao »pakao«.


Nakon presude Lovre Mesnić je smješten u psihijatrijsku ustanovu.