Slučaj iz 2015.

Sud donio presudu. Trojica riječkih policajaca koji su brutalno pretukli pijanog vozača na Školjiću će u – zatvor

Orjana Antešić

Ilustracija Foto Marijan Susenj/PIXSELL

Ilustracija Foto Marijan Susenj/PIXSELL

Utvrđene su mu po život opasne ozljede, serijski prijelom pet rebara, razdor trbušne opne i slezene te krvarenje u trbušnoj šupljiniSada već davni slučaj alkoholiziranog vozača iz Rijeke koji je priveden u postaju Prometne policije da bi naknadno završio na operacijskom stolu zbog teških unutarnjih ozljeda i krvarenja dobio je svoj nepravomoćni sudski epilog. Općinski sud u Rijeci proglasio je krivim trojicu službenika riječke I. S., D. K i S. Ž. Prometne policije za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, zbog kojih je ozlijeđenome doveden život u opasnost, i osudio ih na godinu dana zatvora.


O ovom je slučaju pisao i naš list, a sve seže još u rujan 2015. godine kada su zbog teškog kršenja prometnih regula zaustavili vidno alkoholiziranog vozača I. Ž. na Školjiću te uz sredstva prisile priveli u postaju Prometne policije. Ta bi epizoda ostala registirana kao primjer pravovremenog postupanja policije kojim je, moguće, izbjegnuta veća tragedija u prometu da uhićeni vozač šest dana kasnije nije polumrtav zaprimljen na hitni medicinski trakt gdje su mu utvrđene po život opasne ozljede – serijski prijelom pet rebara, razdor trbušne opne i slezene te krvarenje u trbušnoj šupljini. Hitnom operacijom spašen mu je život.


Prekomjerna sila


Slučaj je preuzelo Općinsko državno odvjetništvo, a opravdana sumnja da su teške tjelesne ozljede kod privedenog vozača nastale uslijed prekomjerne upotrebe sile kod privođenja, a kasnije i premlaćivanjem u postaji prometne policije rezultirale su podizanjem optužnice 2016. godine, eto, nakon više godina i prvostupanjskom osuđujućom presudom protiv trojice policijskih službenika.
Tijekom suđenja saslušani su brojni svjedoci, okrivljeni policajci i njihove kolege tvrdili su da nikakve neprimjerene fizičke sile u policijskom postupanju prema oštećeniku nije bilo, a saslušano je i dvoje djelatnika hitne medicinske službe koji su, na poziv policije s obzirom na to da se radilo o upotrebi prisile kod privođenja, pregledali privedenog vozača. Međutim, iz njihovog izvješća, a i iz kasnijeg svjedočenja na sudu, tijekom kraćeg, općeg medicinskog pregleda nikakve ozljede nisu uočene.


Palice i šake


Uz iskaz oštećenog I. Ž. o tome kako je bio izložen »cipelarenju«, udarcima policijskim palicama i šakama u trbuh kod privođenja i u postaji Prometne policije, čiji prostori nisu opremljeni videonadzorom, ono što je sud uvjerilo da postoje elementi kaznenog djela za koje se troje prometnih policajaca teretilo jesu nalazi i iskazi stalnih sudskih vještaka medicinske struke. Trebalo je, naime, točno utvrditi vrijeme nastanka ozljeda, pogotovo stoga što je od privođenja, odnosno inkriminiranog događaja, pa do trenutka kad je I. Ž. zbog izimno lošeg zdravstvenog stanja konačno uvidio i prihvatio da mora potražiti medicinsku pomoć prošlo tjedan dana.


Iskazi sve troje vještaka, onog sudske medicine, radiologije i kirurga-traumatologa temeljem priložene medicinske dokumentacije, navele su sud na zaključak da su po život opasne ozljede I. Ž. nastale upravo uslijed postupanja policijskih službenika, kako prilikom zaustavljanja i primjene sredstava prisile na Školjiću, tako i prilikom daljnjeg postupanja u prostorijama postaje Prometne policije.