Velika istraga

Što je sve govorio privedeni Francisković: ‘Nije ovo otpor, nego ustanak. Ako krenu uzvratit ćemo im 10 puta više’

Vanja Vesić

Foto Marko Prpić PIXSELL

Foto Marko Prpić PIXSELL

Franciškovićevo bulažnjenje, pa i govor mržnje, prije svega podsjeća na osobu kojoj je potrebna stručna pomoć, no policija, zasad, tu vidi i nešto puno ozbiljnijeZAGREB – Zbog sumnje u javno poticanje na terorizam jučer su u sklopu otvorene istrage privedeni Marko Francišković, Natko Kovačević, Denis Bašnec te još nekoliko osoba, organizatora i govornika s nedavnog neprijavljenog prosvjeda protiv COVID-potvrda u Šibeniku i Zagrebu, na kojem su »usputno« isticana ustaška obilježja i napadani novinari.


Istražitelji su tijekom jučerašnjeg dana pokrenuli i pretrage njihovih domova, poslovnih prostora i vozila u potrazi za oružjem, mobitelima, računalima, USB stickovima i ostalim dokazima koji bi im mogli biti korisni u istrazi. Naime, Franciškoviću su još 2013. godine povodom prijetnji smrću SDP-ovcu Ranku Ostojiću pronašli u domu skriveni arsenal oružja nakon čega je po sili zakona i utvrđenom zdravstvenom stanju odveden u jednu psihijatrijsku ustanovu na višemjesečno liječenje.


MUP je izvijestio da su akciju proveli timovi Kriminalističke policije u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na području pet policijskih uprava – zagrebačke, zadarske, šibensko-kninske, bjelovarske i ličko-senjske. Uhićenici su pod sumnjom da su javno poticali »na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte«, priopćila je policija.


Zapaljivi govori
Osim »zapaljivih« govora koji su zapravo vrvjeli besmislicama i desničarskim »teorijama zavjere«, prema neslužbenim informacijama, policija osobe sumnjiči da su na zatvorenim grupama na aplikaciji Telegram dogovarali akcije koje su imale i nasilničku pozadinu.


Francišković je, podsjećamo, u Zagrebu dio prosvjednika poveo na Prisavlje pred zgradu »omražene« javne televizije i zatražio da ga puste izravno u program HRT-a »radi obraćanja naciji«. Zlu ne trebalo, dočekala ih je Interventna policija. Njegov kolega Natko Kovačević još je 2016. dobio priliku gostovati u jednoj emisiji HRT-a. Mrtav-ozbiljan pričao je o Billu Gatesu »koji želi pobiti Hrvate«. Na društvenim mrežama Francišković je dosad pozivao na »ustanak protiv mjera«, a na sličnom skupu u Zadru govorio o potrebi obuke vojnih formacija branitelja i mladih koje bi krenule prema Zagrebu, uz olaku opasku »zasad bez oružja«.


– Znači, da se kao jedna vojna jedinica sa stijegom, s barjakom, točno kako treba formiramo i postrojimo, i da tako idemo u Zagreb, i tu sliku pokažemo. Onda ćete vidjeti kako će strah tamo kod Plenkovića i njegove razbojničke bande biti, onda će to tek postati ozbiljna stvar. To će jedan dio ovih neodlučnih probuditi, dio je bizarnog govora iz Zadra, uz poruke koje je dijelio i Šibenčanima.


Vizija društva


– Nećemo se dati. Oni nama stisnu jedan zavrtanj stege, a mi ćemo uzvratiti duplo više, još jače se organizirati. Nemojte ovo razumjeti kao otpor. Ovo je ustanak, pobuna protiv zla i tiranije. U narednom periodu, koliko nam Bog dozvoli, dat ću sve da obiđem ljude po Hrvatskoj i okupim ih, ohrabrim ih, prenesem poruku nade koja je tu pred nama…, govorio je pred par stotina okupljenih na šibenskoj Poljani i dometnuo: »Imat ćemo još jednu priliku ponoviti Zagreb. Drugu nećemo imati. U pravo vrijeme bit ćete obaviješteni. Do tada djelujte na ovom virtualnom području. Budite uporni, pametni, mudri, da znate izložiti ideje, koncepte u virtualnom prostoru koji je još slobodan. I ta platforma se zatvara. Nemamo još puno vremena. S naše strane bit će bez prolijevanja krvi, ali ova druga strana je spremna na sve. Ako oni krenu, uzvratit ćemo još deset puta više«. Francišković je kazao kako ne traži ostavke vladajućih, nego njihovo suđenje. Francišković, koji sebe predstavlja kao publicista, esejista, ekonomista te »antiglobalističkog i euroskeptičkog političkog aktivista« 2006. objavio je »Program nacionalnog opstanka« prilično suludu viziju totalitarnog društva u kojoj predlaže »otvaranje radnih logora za izdajnike, pljačkaše i sve ostale prijestupnike« koji će tako »odraditi svoj dug naciji«, nakon »svrgavanja izdajničke judeo-masonske i lopovske klike«, uvođenje izvanrednog stanja u zemlji, ukidanje Sabora i političkih stranaka.


Franciškovićevo bulažnjenje, pa i govor mržnje, prije svega podsjeća na osobu kojoj je potrebna stručna pomoć, no policija, zasad, tu vidi i nešto puno ozbiljnije.