Detalji spašavanja na Učki

Stablo spriječilo da se kamion otkotrlja u provaliju, ali i otežalo oslobađanje priklještenog vozača

Šarlota Brnčić

Snimio Mateo Levak

Snimio Mateo Levak

Vozač je bio pri svijesti i jedan vatrogasac je tijekom čitave intervencije stalno komunicirao s njimeDa vatrogasci srce ostave na terenu svima je jasno kao dan. Zahvaljujući njima nebrojeno je puno ozlijeđenih spašeno iz metalnog zagrljaja u nesrećama uništenih automobila, a sa još jednom takvom intervencijom jutros su započeli radi dan.


Ovoga puta su se s izvlačenjem vozača priklještenog u kabini kamiona nakon slijetanja sa ceste između Parka prirode Učka i obližnjeg restorana morali uhvatiti u koštac opatijski vatrogasci. Sirena za uzbunu oglasila u 8.58 sati, a već za minutu su vatrogasne snage krenule put mjesta događaja.

Foto galerija: Kamion sletio u provaliju na Učki Foto: Mateo LevakVeć je na prvi pogled bilo jasno kako se radi o složenoj i zahtjevnoj intervenciji, no kao i mnogo puta ranije, to nije spriječilo vatrogasce da iskoriste svo svoje znanje i vještine kako bi oslobodili unesrećenu osobu.
O tijeku same intervencije i poduzetim koracima razgovarali smo sa čovjekom koji ju je vodio, zamjenikom zapovjednika opatijske Javne vatrogasne postrojbe Igorom Ravnićem.


– Dojavljeno nam je da se dogodila teška prometna nesreća, da je kamion sletio s ceste i da je u njemu priklještena osoba. Interveniralo je sedam vatrogasaca JVP Opatija i troje kolega iz DVD-a Učka. Ukupno sa 6 vozila. Radilo se o zahtjevnoj intervenciji. Vozaču kamiona je noga bila priklještena i bilo ga je teško osloboditi. Trebalo je s jedne strane osigurati kamion kako se ne bi survao, a i morali smo voditi računa i o sigurnosti samih vatrogasaca. Vozač je bio pri svijesti i jedan kolega je tijekom čitave intervencije stalno komunicirao s njime, provjeravao da nije došlo do kakvog pritiska, kazao nam je zamjenik zapovjednika.


S jedne strane je sreća u nesreći bila ta da je kamion nakon slijetanja s ceste i pada u provaliju ostao naslonjen na stablo. Upravo je to stablo spriječilo daljnji pad i teže posljedice, no kako se kamion nagnuo na stranu i kabina u kojoj je bio ozlijeđeni vozač, također je bila naslonjena na stablo. Time i otežan put do priklještenog vozača.


– Dobro je da ga je zaustavilo stablo jer se inače mogao otkotrljati. Stavili smo podupirače radi sigurnosti kako ne bi došlo do proklizavanja. Radili smo i iznutra i izvana, a u kabini su bila dvojica do trojica vatrogasaca, rekao nam je o tijeku akcije Ravnić.


Kao i mnogo puta do sada i ovu intervenciju su uspješno okončali te je nakon izvlačenja iz kabine, ozlijeđeni vozač predan u ruke ekipe Hitne medicinske pomoći sa kojima je krenuo prema bolnici na daljnju medicinsku obradu.