PU PG

Srne, jeleni i krave: Pet bliskih susreta sa životinjama na cestama PGŽ-a, teško ozlijeđen motociklist

Šarlota Brnčić

Nl arhiva

Nl arhiva

Divljač je naletjela na automobile te u jednom slučaju na motocikl, kojom prilikom je vozač teže ozlijeđen te prevezen u KBC Rijeka radi pružanja liječničke pomoćiTijekom ovog tjedna na prometnicama Primorsko-goranske županije dogodilo se pet slučajeva istrčavanja životinja na kolnik i naleta na vozila.


Riječ je o jelenu i srnama, dok je u jednom slučaju na kolnik istrčala krava. Naleti životinja su zabilježeni tijekom dnevnih i noćnih sati na prometnicama na području otoka Krka, Cresa te na širem području Opatije i Vrbovskog.


Divljač je naletjela na automobile te u jednom slučaju na motocikl, kojom prilikom je vozač teže ozlijeđen te prevezen u KBC Rijeka radi pružanja liječničke pomoći. Sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko 19.500 kuna.
U cilju sprječavanja ovakvih događaja, iz policije pozivaju vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima, kada je i najveće kretanje životinja posebno na nenaseljenim dijelovima uz prometnice.


Napominju da vozač koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača pokreće se prekršajni postupak.