Oprez za volanom

Srne, divlje svinje, zečevi pa i čagalj: U tjedan dana čak 12 naleta na divlje životinje na cestama PGŽ-a

Šarlota Brnčić

U sudarima nije bilo ozlijeđenih osoba, a uginule životinje preuzeli su djelatnici nadležnih tijela. Ukupna materijalna šteta iznosi oko 75 tisuća kuna.Čak 12 bliskih susreta sa životinjama imali su u proteklih tjedan dana vozači na cestama Primorsko – goranske županije. Radilo se o nesrećama sa područja Grobnika, Jurdana, Klane, Kostrene, Matulja, Selca i Veprinca u kojima su na automobile naletjele srne.


Na području Krka policija se morala pozabaviti sa sudarom vozila s divljim zecom, a na širem području Novog Vinodolskog s čagljem.


Također su na području Matulja te Malog Lošinja zabilježena dva udesa s divljim svinjama. Na Malom Lošinju je tako u nedjelju, oko 19 sati u mjestu Sveti Jakov, 23- godišnji vozač pod utjecajem alkohola od 1,14 promila upravljao BMW-om, riječkih registracijskih oznaka i sudjelovao u prometnom događaju. Zbog počinjenog prekršaja mu je izdan prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.
Nekoliko sati kasnije na području nadležnosti Policijske postaje Mali Lošinj s ispostavom Cres evidentiran je još jedan sudar s divljači – jelenom. U Osoru 24-godišnji vozač, državljanin Bosne i Hercegovine, krećući se Toyotom, slovenskih registracijskih oznaka, nije prilagodio brzinu kretanja te je došlo do sudara zbog čega je isto prekršajno sankcioniran u skladu s važećim odredbama Zakona.


U sudarima nije bilo ozlijeđenih osoba, a uginule životinje preuzeli su djelatnici nadležnih tijela. Ukupna materijalna šteta iznosi oko 75 tisuća kuna.


U cilju sprječavanja ovakvih i sličnih događaja, policija moli vozače da budu oprezni na cestama, posebice u noćnim i jutarnjim satima te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti. Napominju k tome kako vozači vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, ako se utvrdi da je do toga došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako su vozili neprilagođenom brzinom kretanja, odgovaraju prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.