Pritvoren je

Splitski student (22) kolegama i profesorima prijetio pokoljem: “Sve ću vas zaključati i pobiti”

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Facebook Filozofski fakultet u Splitu; Šimom Caban on Unsplash

Ilustracija / Foto Facebook Filozofski fakultet u Splitu; Šimom Caban on Unsplash

Pronađena je i videosnimka 22-godišnjaka kako s nekoliko svojih prijatelja u okolici Splita vježba pucanje iz vatrenog oružjaSudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor 22-godišnjem studentu splitskog Filozofskog fakulteta koji je svojim kolegama i profesorima prijetio masovnim ubojstvom, doznaje Hina na sudu.


Studentu je određen pritvor nakon ispitivanja u splitskom Općinskom državnom odvjetništvu i procjene vještaka psihijatra zbog opasnosti od počinjenja težeg kaznenog djela i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.


Prema pisanju “Slobodne Dalmacije”, 22-godišnjak je u posljednja dva dana uhićen u dva navrata.


Prijetio im na engleskom
Prvi put je uhićen zbog sumnje da je počinio kaznena djela lažne uzbune i prijetnje kada je u razgovoru sa svojim kolegama na engleskom jeziku, preko komunikacijske platforme, najavio da će ih sve zaključati u dvoranu za predavanja i pobiti hicima iz vatrenog oružja.


Najvjerojatnije su, doznaje uz ostalo “Slobodna”, američke nadzorne službe obavijestile splitsku policiju koja je pretražila stan u kojem student živi.


Kako nije pronađeno oružje ni streljivo, osumnjičeni 22-godišnjak je nakon iznošenja svoje obrane pušten da se brani sa slobode.


Drži bombu i govori: “Spreman sam”


Student je ponovno uhićen nakon što je sud odobrio nalog za pretragu njegovog mobitela i računala, kojom prilikom su istražitelji pronašli više desetaka uznemirujućih snimaka masovnih pokolja po američkim školama i fakultetima.


Uz to, pronađena je i videosnimka osumnjičenika kako s nekoliko svojih prijatelja u okolici Splita vježba pucanje iz vatrenog oružja.


Prema navodima “Slobodne Dalmacije”, otkrivene su i snimke osumnjičenika kako hoda po fakultetu i pojašnjava kolegama na koji način se mogu usmrtiti veće skupine ljudi te snimka na kojoj u ruci drži bombu i govori da je spreman za napad.


Psihijatrijski će ga vještačiti


Tužiteljstvo je u međuvremenu zatražilo psihijatrijsko vještačenje kako bi se ustvrdilo radi li se o osobi koja je za vrijeme upućivanja prijetnji bila neubrojiva.


Tužiteljstvo sumnjiči 22-godišnjaku da je 11. travnja, na jednoj internetskoj platformi, u nakani da zastraši skupinu studenata, koji pristupaju polaganju kolokvija 20. travnja, objavio tekst na engleskom jeziku u kojem navodi gdje će izvesti napad sa smrtnim posljedicama nakon što napiše ispit.


Pritom je, navodi splitski dnevni list, detaljno opisao na koji će način izvršiti napad, opisujući pritom svoje narušeno psihofizičko stanje.


Uz to, tužiteljstvo ga sumnjiči da je neutvrđenog dana tijekom ove i prošle godine nabavio i držao ručnu bombu te snimio dva videozapisa na kojima drži bombu, govoreći pritom o napadu s ljudskim žrtvama.