Ponovno u akciji

Splitski HGSS po snježnoj mećavi, jakom vjetru i mraku spasio izgubljenog planinara – iscrpljenog i pothlađenog

Šarlota Brnčić

Vremenski uvjeti su bili okrutni, a on nije znao gdje se nalazi.HGSS Stanica Split osiguravala je jučer tradicionalni zimski uspon na najviši vrh Kamešnice Konj (1852 m). Uspon je organiziralo Planinarsko društvo Jelinak iz Trilja.


Kako su priopćili iz HGSS-a uvjeti na planini su zaista bili zimski, bilo je hladno i puhala je snažna bura. Nakon što su se sudionici uspona sigurno vratili u sklonište Žlabina, članovi HGSS Stanice Split dobili su dojavu da se na jednoj od staza, koja vodi od Konja prema Skloništu, nalazi stariji muškarac koji se jako sporo kreće prema skloništu.


Spuštala se noć, a vremenski uvjeti pogoršavali i počeo padati još gušći snijeg, no članovi Planinarskog društva Jelinak uspjeli su saznati broj mobitela planinara koji je zaostao. Nakon kontakta s njime ustanovilo se da čovjek ne zna gdje se točno nalazi, a vremenski uvjeti su bili okrutni uz to je padala noć.
Dežurni spašavatelj je organizirao lociranje mobitela pa je izgubljeni planinar brzo pronađen. Bio je vidno iscrpljen i pothlađen. Nakon što su ga utoplili, spašavatelji su ga dopratili do skloništa Žlabina.


Iz HGSS-a Stanice Split poručili su kako se zahvaljuju svima koji su sudjelovali o ovoj akciji spašavanja –  PD Jelinak Trilj, NOPD Kočari Anti Mariću, PU SDŽ i Centru 112.