Slučaj Marcela Salvara

SLUČAJ PEDOFILIJE POJELA ZASTARA Poznati riječki fotograf neće morati u zatvor

Fiore Vežnaver

Ne mora u zatvor - Marcel Salvaro

Ne mora u zatvor - Marcel Salvaro

Odbjegli Marcelo Salvaro, još u srpnju 2008. godine je u Rijeci u odsutnosti osuđen na 20 mjeseci zatvora zbog dvaju kaznenih djela bludnih radnji, u kojima su žrtve bile djevojčiceRIJEKA  Poznati riječki umjetnički fotograf Marcel Salvaro (71), koji je ostvario i vrlo bogatu međunarodnu karijeru, nikad neće morati odslužiti kaznu od godinu dana i osam mjeseci zatvora zbog pedofilije. Naime, nastupila je apsolutna zastara izvršenja kazne zatvora, pa je riječki Županijski sud donio rješenje kojim se obustavlja izvršenje sankcije.


Odbjegli Salvaro – čija je posljednja poznata adresa ona u Parizu, a sada je nedostupan europskom pravosuđu i policiji – još u srpnju 2008. godine je u Rijeci u odsutnosti osuđen na 20 mjeseci zatvora zbog dvaju kaznenih djela bludnih radnji, u kojima su žrtve bile djevojčice.


Salvaro je iz Hrvatske otišao neposredno pred početak suđenja, glasine su govorile da se sklonio u Parizu, niz poziva za rasprave ostalo je neuručeno, pa je na kraju odlučeno da se procesuira u odsutnosti.
Presudu riječkog Općinskog suda je u rujnu 2009. godine potvrdio Županijski sud u Rijeci, a dva mjeseca kasnije je pokrenut postupak izvršavanja kazne. No, fotografa Salvara se nikako nije moglo pronaći, pa je za njim izdana tjeralica, a u siječnju 2015. godine i europski uhidbeni nalog. No, koji dan ranije Salvaro je uhićen u Francuskoj po međunarodnoj tjeralici.


Poslije toga se dogodila situacija da su francuske vlasti odbile izručiti Salvara. Iz francuskog pravosuđa je u travnju 2015. godine u riječki Županijski sud stigla odluka Prizivnog suda u Parizu kojom se odbija izručenje jer je Salvaro zatražio izdržavanje kazne u Francuskoj.


Pobjegao i Francuzima


»Obavještavamo vas da okrivljeni Marcel Salvaro duže od pet godina živi u Francuskoj, bavi se zanimanjem fotografa za UNESCO, namjerava sukladno Okvirnoj odluci Vijeća Europske unije, koja promiče primjenu načela uzajamnog priznavanja presuda, izvršiti u Francuskoj izrečenu kaznu ako ona postane pravomoćnom«, navodilo se u pismu francuskog državnog odvjetnika. Francusko pravosuđe zatražilo je zatim od hrvatskog da dostavi dokumentaciju u vezi slučaja. Prevedena presuda i druga potrebna dokumentacija otpremljena je u lipnju 2015. godine.


Ali, na koncu je početkom kolovoza 2017. godine u Hrvatsku stigla obavijest Državnog odvjetništva pri Žalbenom sudu u Parizu da se preuzimanje izvršenja kazne u toj zemlji – ne može realizirati. Objašnjeno je da je Salvaro postao nedostupan, da ga više nema na adresi na kojoj je dotad prebivao, te da je pobjegao na nepoznatu adresu. Francuzi su tada dodali da je europski uhidbeni nalog i dalje aktualan.


Vrijeme je prolazilo, a na koncu je Salvarov slučaj »pojela« zastara izvršenja kazne zatvora. Zakonske regule kažu, naime, da se kazna više ne može izvršiti kada protekne deset godina od pravomoćnosti presude, a to se upravo dogodilo ovih dana. Rješenje nije pravomoćno, na njega postoji pravo žalbe, ali ona ne odgađa rješenje kojim se Salvaro, uvjetno rečeno, amnestira, niti je izgledno da se odluka može promijeniti. Tako se Salvaro sada slobodno može vratiti u Hrvatsku, bez bojazni da bude uhićen i pritvoren.Rođen na Sušaku, fotograf Marcel Salvaro ostvario je vrlo bogatu međunarodnu karijeru. Nekad je ocjenjivan elitnim fotoreporterom UNESCO-a i fotografom visoke međunarodne diplomacije. U njegovoj biografiji se, uz ostalo, navodi da je 1981. godine bio nominiran kao osobni fotograf generalnog sekretara UN-a Pereza de Cuellara.Godine 1975. startao je s profesionalnom karijerom u Parizu kao modni fotograf. Dvije godine kasnije počeo je raditi za UNESCO, što je tek djelić u njegovoj karijeri na svjetskoj razini.


Optužen za dva slučaja


Salvaro se prije 15 godina, u srpnju 2004. godine, našao pod lupom policijskih istražitelja i potom osumnjičen za pet kaznenih djela: četiri bludne radnje i jedno zadovoljavanje pohote pred djetetom. Riječka javnost bila je osupnuta činjenicom da se inkriminacije protiv Salvara odnose na pedofiliju, te vezane za četiri djevojčice i dodirivanja za koje su istražitelji smatrali da su prerasli u razinu pedofilije i kriminala, a jedna od tih djevojčica je, sumnjalo se tada, upletena i u slučaj u kojem je fotograf pred njom onanirao. Događaji, zbog kojih je protiv Salvara pokrenuta kaznena odgovornost, zbili su se u njegovom stanu na Pećinama.


Marcel Salvaro se našao pod policijskom istragom nakon što je majka tada devetogodišnje djevojčice prijavila da je njeno dijete nekoliko dana ranije bilo umiješano u slučaj zbog kojeg bi on trebao kazneno odgovarati. Kao slavni fotograf i umjetnik Salvaro je često fotografirao djevojčice, no ovog puta je jedna od njih povjerila majci čudno ponašanje Salvara za foto seanse. Radom na slučaju, policija je došla do sumnji da su slična iskustva u Salvarovom stanu na Pećinama ranije, ljeto ranije, imale još tri djevojčice.


Salvaro je, ipak, na kraju optužen za »samo« dva slučaja bludnih radnji s dvjema djevojčicama, dok se od ostalih inkriminacija odustalo zbog nedostatka dokaza. Za dva slučaja pedofilije osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora, a riječki sud je, u procesu zatvorenom za javnost, pri odmjeravanju kazne Salvaru jedinu olakotnu okolnost pronašao u dotadašnjoj neosuđivanosti. Otegotnim mu je cijenjeno da »grubo i bezobzirno zloupotrijebio odnos povjerenja i prijateljstva s djevojčicama«.


Salvaro, koji je u pritvoru proveo jedan dan, od početka afere je tvrdio da su priče djevojčica izmišljene i da je nevin.