Gospodarske makinacije

Podignuta optužnica zbog utaje poreza ili carine protiv Slovenca, kao odgovorne osobe, i tvrtke sa sjedištem u Delnicama

Šarlota Brnčić

Foto: arhiva NL

Foto: arhiva NL

Neistinito prikazivao stvarno poslovanje trgovačkog društva te nije u potpunosti obračunavao ni prijavljivao obvezu plaćanja poreza.Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv 46-godišnjeg državljanina Republike Slovenije i pravne osobe sa sjedištem u Delnicama, a zbog kaznenog djela utaje poreza ili carina.


Optužnicom se okrivljenom 46-godišnjaku stavlja na teret da je od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2018. godine, kao odgovorna osoba jedne pravne osobe sa sjedištem u Delnicama i s namjerom da uskrati sredstva državnom proračunu Republike Hrvatske, neistinito prikazivao stvarno poslovanje trgovačkog društva te nije u potpunosti obračunavao ni prijavljivao obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na dohodak.


Okrivljenika se tereti da je od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2015. godine, u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak, fiktivno prikazivao poslovanje drugookrivljene pravne osobe s inozemnim trgovačkim društvima kako bi opravdao podizanje većih iznosa novčanih sredstava navodnim vraćanjem pozajmica pri čemu nije obračunao niti prijavio poreznu obvezu u iznosu većem od 660.000 kuna za koji je oštetio državni proračun.
Tereti ga se da je neistinito prikazao podatak o vrijednosti nekretnine koju je prodao trećoj osobi te je, kao oporezivi dio iskazao vrijednost nekretnine u znatno umanjenom iznosu, svjestan da je vrijednost nekretnine s obzirom na učinjena ulaganja višestruko veća. Na takvu je osnovicu potom obračunao i prijavio porez na dodanu vrijednost i time umanjio plaćanje poreza na dodanu vrijednost u iznosu većem od 200.000 kuna.


Nadalje mu se stavlja na teret i da je u podnesenoj prijavi poreza na dodanu vrijednost za razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2018. svjesno neistinito iskazao podatke o poslovanju drugookrivljene pravne osobe te je izvršenu prodaju druge nekretnine prikazao kao prodaju poljoprivrednog zemljišta, svjestan kako se radi o građevinskom zemljištu za koje je izdana građevinska dozvola i čija je vrijednost višestruko veća.


Opisanim postupanjem je, neobračunavanjem poreza na dodanu vrijednost, izbjegao plaćanje porezne obveze u iznosu većem od 220.000 kuna.