Dovršena istraga

Slovenac čija tvrtka ima sjedište u PGŽ-u optužen za milijunsku utaju poreza!

Šarlota Brnčić

NL arhiva

NL arhiva

Krim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 45-godišnjak izbjegavanjem plaćanja poreznih obveza (poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i poreza na dohodak), oštetio Državni proračun RH za više od 1,2 milijuna kunaPolicijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU primorsko-goranske u suradnji s djelatnicima Porezne uprave Rijeci proveli su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim slovenskim državljaninom, odgovornom osobom tvrtke sa sjedištem na području Primorsko-goranske županije.


Krim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 45-godišnjak izbjegavanjem plaćanja poreznih obveza (poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i poreza na dohodak), oštetio Državni proračun RH za više od 1,2 milijuna kuna.


Naime, sumnja se da je 2013. godine u poreznoj prijavi netočno i nepotpuno iskazao podatke o prodaji nekretnine na području otoka Krka, podatke o ostvarenim prihodima i rashodima od prodaje zemljišta i druge robe te zaprimio fiktivni račun za uslugu od vlasnički i upravljački povezanog društva iz druge države, a za koju nije mogao dokazati da je stvarno obavljena.
Isto tako, u poreznoj prijavi za 2015. godinu iskazao je rashode poslovanja u većem iznosu te nije otpisao obveze prema stranom vjerovniku koji je prestao postojati. Osim toga, od 2012. do 2015. godinu s računa tvrtke sebi je isplaćivao drugi dohodak, a na koji nije obračunao i uplatio potrebna porezna davanja.


Po završetku istraživanja protiv osumnjičenog 45-godišnjeg slovenskog državljanina, nadležnom državnom odvjetništvu je podnijeta kaznena prijava zbog počinjenja četiri kaznena djela utaja poreza ili carine.