Akcija HGSS-a

SPAŠAVANJE NA PLITVICAMA Poskliznuo se sa slapa i pao u jezero, spasili ga HGSS i hitna

Marin Smolčić

Spašavanje na Plitvicama / Foto GSS

Spašavanje na Plitvicama / Foto GSS

Potraga za malom „odisejom“ mogla je stajati života unesrećenog pa stoga Uprava parka i dalje moli sve izletnike da se uvijek kreću isključivo označenim stazama dozvoljenim za kretanje, a naročito u zaštićenim područjima poput blizine špilje Golubnjače 


 


Gospićka stanica Gorske službe spašavanja zaprimila je sinoć oko 18 sati poziv od ekipe Hitne medicinske pomoći (HMP) u NP Plitvička jezera.
Radilo se o nezgodi u kojoj se 27-godišnjak poskliznuo sa slapa nedaleko špilje Golubnjača te pri tome  pao u jezero.


Tim HMP uz pomoć čuvara prirode uspio je izvući ozlijeđenog mladića iz jezera te ga imobilizirati, ali zbog vrlo strmog i teško pristupačnog terena nisu bili u mogućnosti izvršiti transport do vozila HMP.


Unesrećeni mladić je Zagrepčanin koji se nakon pada cijelo vrijeme žalio na vrlo jake bolove u leđima. 


Dolaskom na teren tim GSS-a je unesrećenog stavio na „haski zapregu“ kako bi ga lakše izvukli na vrlo strmoj litici.


Kako nas je izvjestio načelnik GSS-a Stanice Gospić Joso Brozičević, transport ozlijeđenog mladića do ceste prolazio je vrlo uskim i strmim područjem u duljini od 400 metara. Već u  20 sati unesrećeni je bio u  vozilu HMP i transportiran u bolnicu u Karlovcu.


Područje kojim su se sinoć kretali mladići iz Zagreba nije posjetiteljska zona, s jasno istaknutim oznakama gdje se izletnici (ne)smiju kretati.


Potraga za malom „odisejom“ mogla je stajati života unesrećenog pa stoga Uprava parka i dalje moli sve izletnike da se uvijek kreću isključivo označenim stazama dozvoljenim za kretanje, a naročito u zaštićenim područjima poput blizine špilje Golubnjače.