Stravičan slučaj

Sedmomjesečna beba preminula od hipotermije: Ostavili ju na balkonu da “udahne svjež zrak”

P. N.

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Photo by Nathan Dumlao on UnsplashNIKOLAJEVSK-NA-AMURE – Sedmomjesečna beba je preminula od hipotermije nakon što su je roditelji ostavili u kolicima na balkonu, na pet sati da bi joj “pomogli da zaspe”, prenosi Mirror. Beba je ostavljena na temperaturi od -7º C na istoku Rusije. 


Lokalni mediji prenose da su roditelji nesretnu bebu ostavili na balkonu kako bi “dobila svježeg zraka i zaspala”. 


Preliminarna izvješća s autopsije navode da je beba preminula od hipotermije. Do hipotermije dolazi prilikom smanjenja tjelesne temperature zbog izloženosti hladnoći, a od iste su u rizičnoj skupini starije osobe i djeca mlađa od godinu dana.
Hipotermija je definirana kao nenamjerno smanjenje tjelesne temperature ispod 35º C. Primarna hipotremija nastaje zbog akcedentalnog izlaganja hladnoći. Kod tjelesna temperatura padne ispod 35º C, smanjuje se sposobnost stvaranja topline i tjelesna temperatura nastavlja padati ako se ne poduzmu određene mjere. Kod tjelesne temperature ispod 30º C tijelo preuzima temperaturu okoline, objašnjava Centar zdravlja. 


Regionalni ministar zdravstva savjetovao je ljude da ne ostavljaju djecu bez nadzora izvan kuće.


“Uvijek znajte gdje je vaše dijete i s kim je. Nemojte samo proći ako vidite da je dijete u opasnosti – tijekom zime, izgubljeno ili ozlijeđeno dijete na cesti vrlo brzo može postati žrtva niskih temperatura”, kazao je.


Ministarstvo kaže i da u ovoj ruskoj regiji djeca sve više postaju žrtve roditeljskog neznanja.


U državama gdje prevladava hladnija klima, nije neobično nakratko izložiti dijete hladnoći da mu se pomogne pri uspavljivanju, prenosi Mirror. Izlaganje hladnoći koristi se i kao prevencija od prehlade i kašljanja za djecu.