Pakao u kući

Šakom na majku, nožem na sestru: Obiteljski nasilnik iz Rijeke ostaje iza rešetaka

Slavica Kleva

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Unazad šest mjeseci život njegove majke i sestre pretvorio se u pakao kad god bi Omer Husadžić izlijevao na njih salvu psovki, a ni podizanje ruke na nezaštićene žene mu nije bilo stranoRIJEKA – Omer Husadžić (32) iz Rijeke ponovo je u istražnom zatvoru od početka kolovoza. Pritvor mu je u međuvremenu produljen, a sustigla ga je i optužnica za kazneno djelo nasilje u obitelji.


Ponovo stoga jer je točno prije dvije godine osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od godine dana, zbog prisile prema policijskim sllužbenicima i nasilja u obitelji. Stoga ne čudi odluka izvanraspravnog vijeća koje je odlučivalo o produljenju istražnog zatvora da mu se i ova mjera produlji, dok je tužitelj prilikom podizanja optužnog akta zatražio izricanje zatvorske sankcije u trajanju dvije godine bezuvjetnog zatvora.


Unazad šest mjeseci život njegove majke i sestre pretvorio se u pakao kad god bi sin i brat Omer Husadžić izlijevao na njih sijaset ružnih i pogrdnih riječi, psovki, a ni podizanje ruke na nezaštićene žene mu nije bilo strano.
Optužnicom se tereti da je od ožujka do 2. kolovoza kada je i uhićen u stanu u kojem prebiva s majkom i sestrom učestalo govorio da su »kurve, psovao ih, tražio da mu majka da pola mirovine premda zna da je lošeg imovnog stanja.


Tražio je od majke da mu daje svoje lijekove »helex« koje konzumira kao ovisnik o drogama. Kada bi mu majka i rekla da nema novaca i da nema lijekove, tek tada bi podivljao uzvraćajući joj »da ima rješenja«.


»Idi se prostituirati pa ćeš mi dati novac«, govorio joj je sin dok je vlastitu sestru vrijeđao pogrdnim imenima, pritom ne prezajući ni od gorih prijetnji, da će ih ubiti.


Već iskusio zatvor


Te noći 2. kolovoza nešto poslije ponoći došao je do sestre tražeći da mu da sto kuna. Sestra mu je rekla da nema novaca, ali on je ipak počeo pretraživati sobu majke, govoreći i jednoj i drugoj da su kurvetine, majci da će je istući i ubiti od batina, da će je odrobijati u zatvoru.


Udario je majku šakom u glavu, izazvao kod majke i sestre iskren strah za sigurnost i tjelesni integritet, strah za vlastiti život.


I stoga Husadžić ostaje u pritvoru, ne samo zbog opasnosti od ponavljanja već i zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a u međuvremenu ga očekuje početak ovog novog sudskog procesa.


Tridesetdvogodišnji Husadžić je osuđivana osoba, između ostalog i zbog kaznenog djela nasilja u obitelji. I prekršajno je kažnjavan zbog obiteljskog nasilja. U zatvoru je proveo godinu dana jer se nasilnički ponašao prema majci u stanu u kojem živi s njom i sestrom. Vikao je i tom prilikom da će je ubiti, poslati na groblje Drenova, vrijeđao je pogrdnim imenima.


Tada je krenuo u kuhinju odakle je uzeo kuhinjski nož mašući joj pred očima uz prijetnju da će je skratiti za glavu. U sukob se umiješala sestra, istjerala ga iz sobe, pozvala policiju puna straha za vlastiti život ali i život mame.


Pola sata kasnije, na vrata su pokucali policijski službenici, pa kad su mu rekli da pođe s njima, Omer Husadžić je odbio te u nakani da ih onemogući, počeo nožem mahati prema policijskim službenicima.


– Pušite mi k…, ne prilazite mi, izbost ću vas, ubiti i odležati, vikao je prije dvije godine nasilnik na policajce, no uz pomoć službenika interventne policije koji su naknadno pozvani u pomoć, priveden je u policijsku postaju.


Terapija zbog ovisnosti


Zanimljivi su zaključci sudske vještakinje psihijatrice o osobinama ličnosti Omera Husadžića koji je tom prilikom podvrgnut psihijatrijskom vještačenju.


Majka je navela da se njezin sin unazad mjesec dana povukao u sebe, pa je vještakinja mišljenja da je to produkt njegova asocijalnog poremećaja ličnosti. Objasnila je da takve osobe i na najmanji povod burno reagiraju, lako planu i ulaze u sukob s okolinom.


Povod ovom konkretnom događaju bio je minoran, nije dobio adekvatan broj cigareta, ali zbog svoje politoksikomanije koja je pak produkt njegovog disocijalnog poremećaja, ponašanje mu je agresivno, bijesno i ljutito.


Nadalje, psihijatrica je zaključila kako je zanemarivanje zdravlja uporabom različitih sredstava ovisnosti stil ponašanja i življenja, njegova agresivnost posebno izražena prema bližnjima i nezaštićenima.


Kaznena djela za koja se u tom postupku teretio nisu učinjena pod odlučujućim djelovanjem psihoaktivnih tvari nego su napravljena kao produkt njegovog karaktera. U vrijeme djela vidljivo je da je bio na nadomjesnoj terapiji i nije imao potrebe uzimati druge psihoaktivne tvari.


Okrivljeni točno bira i adekvatno procjenjuje prema kome se može ponašati agresivno i komu može prijetiti, jer kad dolazi interventna policija i on procijeni njihovu snagu i moć, prijetnji i bijesa više nema, postaje suradljiv, jedan je od zaključaka psihijatrice dr. Elizabete Dadić Hero.


Žaljenje i negacija


S druge strane, kad je došao red na optuženog da iznese svoju obranu, rekao je da mu je žao što je došlo do ovoga, rekao je da nije bilo namjere i nikoga nije htio ozlijediti.


Izvadio je nož jer je znao što ga čeka, nije htio ići u policijsku stanicu jer bi tamo prespavao cijelu noć, bio priveden prekršajnom sucu koji bi mu odredio liječenje, a to više nema smisla. Imao je jedan nož koji mu uvijek stoji ispod stola i njega je uzeo za obranu. Kazao je da nikoga nije htio ubosti, samo im je govorio da ne želi u stanicu.


– Majka je par dana bila uznemirena, bivši sam ovisnik, sad sam na terapiji koju svakodnevno uzimam. Taj dan sam prespavao, probudio se, nisam imao cigarete, zamolio sam mamu jednu cigaretu, ona mi ju nije htjela dati i malo sam grubo rekao da je glupača pa je počela histerizirati sa sestrom.


Nisam bio nasilan prema majci i sestri, taman sam zapalio cigaretu kad je došla policija. Nisam mahao nožem prema njima, samo sam im rekao da neću ići s njima, branio se Omer na kraju sudskog postupka, no očito mu sud nije povjerovao.


Medicina nemoćna


Adekvatna percepcija situacije u kojoj se nalazi, kod okrivljenog ne postoji, on je osoba koja ne uči iz kazne, ne uvažava autoritete, krši moralna načela i pravila, ne uvažava zakone, a s druge strane liječen je u Centru za prevenciju i liječenje ovisnosti unazad petnaestak godina, višekratno liječen na Klinici za psihijatriju, a sve to govori u prilog da su medicinske mogućnosti iscrpljene, kazala je prilikom iznošenja vještačkog nalaza stalna sudska vještakinja psihijatrijske struke dr. Elizabeta Dadić Hero.