Optužena šestorka

Riječki Uskok u akciji: Uvozili aute iz EU i oštetili proračun za 4,5 milijuna kuna. Evo kako su radili

Vladimir Mrvoš

REUTERS

REUTERS

Prvo okrivljeni je uspostavio sustav u sklopu kojeg su iz zemalja EU nabavljali i dopremali u Hrvatsku vozila visoke i više klase, a koja su preko TD-a isporučivali krajnjim kupcima.RIJEKA – USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana (1976., 1973., 1975., 1983., 1982., 1979.) i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, pomaganja u utaji poreza ili carine, krivotvorenja službenih ili poslovnih isprava, sve u sastavu zločinačkog udruženja.


Optužnicom se prvo okrivljenom stavlja na teret da je, u razdoblju od 2017. do 2019. godine, u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim državama članicama Europske unije, kao stvarni voditelj poslovanja trgovačkog društva (TD), povezao u zajedničko djelovanje okrivljenih u cilju da za sebe i druge stekne nepripadnu materijalnu dobit uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost, a na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske.


Radi realizacije navedenog prvo okrivljeni je uspostavio sustav u sklopu kojeg su iz zemalja EU nabavljali i dopremali u Hrvatsku vozila visoke i više klase, a koja su preko TD-a isporučivali krajnjim kupcima.
Kako bi TD djelomično ili potpuno izbjeglo obračunavanje i plaćanje PDV-a, te kako bi se na ta vozila neosnovano primijenio poseban postupak oporezivanja marže, okrivljenici su koristili osobe od povjerenja kao prividne stranke ugovora, nabavljali su i izrađivali nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju trgovačkih društava koja u stvarnosti ne posluju ili su pod njihovim upravljanjem te su prikrivali stvarne prodavatelje vozila ili izdavatelja izlaznog računa koji je prikazao isporuku vozila unutar EU zbog čega je stjecatelj vozila u Hrvatskoj prilikom unosa i prodaje vozila krajnjem kupcu bio dužan na računu iskazati PDV. Osim toga su nova vozila prikazivali kao rabljena.


U okviru podijeljenih uloga, prvi i treći okrivljeni su dogovarali kupnju vozila iz država članica EU, pri čemu su u pojedinim slučajevima sa stvarnim prodavateljem dogovarali izradu dokumentacije na kojoj se ne bi kao pravi kupac označilo TD, već neko drugo društvo ili fizička osoba. Ako sa stvarnim prodavateljem ne bi bio postignut prethodni dogovor, četvorica okrivljenih bi tog prodavatelja u dokumentaciji prikrili, nabavljajući ili izrađujući te upotrebljavajući dokumentaciju društava s područja Slovenije, Njemačke i Hrvatske, a koja u stvarnosti ne posluju ili su pod njihovom kontrolom.


U cilju prikrivanja stvarnog prodavatelja vozila, okrivljeni su nabavljali, izrađivali i upotrebljavali nevjerodostojne ugovore i račune u kojima su sebe, članove svoje obitelji ili druge povjerljive osobe prikazivali kao kupce vozila, a potom i kao njihove prodavatelje TD-u.


Radi izbjegavanja plaćanja PDV-a na nova vozila, okrivljeni su ih dopremali u Hrvatsku, upravljali njima ili ih davali kupcu na upotrebu dok ne prijeđu više od 6.000 kilometara ili navrše šest mjeseci od prve upotrebe, bez zakonom propisane prijave vozila nadležnom carinskom uredu u roku od 15 dana od unosa u Hrvatsku.


Također su okrivljeni obavljali i postupke identifikacije i utvrđivanja stanja vozila u stanicama za tehnički pregled kao i postupke prve registracije pri čemu su upotrebljavali nevjerodostojne ugovore i račune, dok su neki od okrivljenih nevjerodostojnu dokumentaciju upotrebljavali kao isprave o vlasništvu pojedinog vozila u postupku plaćanja posebnog poreza na motorna vozila pri nadležnom uredu Carinske uprave. Prilikom prodaje vozila krajnjem kupcu, četvorica okrivljenika su izrađivali, ovjeravali i izdavali nevjerodostojne račune TD-a, bez iskazanog PDV-a, već uz neosnovano primijenjen posebni postupak oporezivanja marže.


Na opisani su način s osnove neobračunatog i neplaćenog PDV-a oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 4.496.968 kuna za koji iznos su sebe i TD nepripadno okoristili.