Besramno

Riječki i opatijski umirovljenik prevareni pri trgovanju kriptovalutama. Iz džepa im izbijeno skoro pola milijuna kuna

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju.U riječkoj Prvoj policijskoj postaji u tijeku je krim istraživanje vezano uz računalnu prijevaru na štetu 70-godišnjaka koji je prevaren prilikom trgovine kriptovalutama.


Naime, 70-godišnjaka je tijekom studenog prošle godine putem mobitela kontaktirala njemu nepoznata osoba i predložila mu trgovinu kripto valutama na što je pristao. Oštećeni je potpisao ugovor u kojem je navedeno da u bilo kojem trenutku može prekinuti trgovanje i povući svoj depozit dok dobitak ostaje nepoznatoj osobi.


Nakon nekoliko mjeseci, kada ga je nepoznata osoba zatražila da uplati još dodatni iznos novca, oštećeni je zatražio isplatu svojeg depozita nakon čega mu se navedena osoba nije javljala.
Isto tako, opatijska policija je zaprimila kaznenu prijavu 83-godišnjaka zbog sumnje u prijevaru. Nepoznati počinitelj je od prosinca prošle godine do svibnja ove godine doveo oštećenog u zabludu pozivajući ga i šaljući mu kontinuirano više poruka putem mrežne aplikacije uvjeravajući ga da sudjeluje u financijskom ulaganju trgovanjem kriptovalutama i time ga naveo da na štetu svoje imovine u više navrata uplati novac na njegov račun.


Oštećenicima je pričinjena materijalna šteta od najmanje od 445.000 kuna.


Iz PU primorsko-goranske ponovno pozivaju građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Stoga u takvom poslovanju budite vrlo oprezni i sumnjičavi, dobro se informirajte te potražite profesionalne i stručne financijske savjetnike prije nego što uložite novac.


Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.


Tijekom komunikacije nikome ne biste smjeli dostavljati osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.