KAZNENA PRIJAVA

Riječki direktor osumnjičen za isisavanje novca u stečaju tvrtke

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej DrechslerDjelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU primorsko-goranske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom zbog sumnje u kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.


Sumnjiči se da je kao vlasnik i odgovorna osoba riječke tvrtke tijekom 2017. godine povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa tvrtke koju zastupa na način da je tvrtki sa sjedištem u državi izvan Europske unije posudio gotovo tri milijuna kuna, a ista nije ta sredstva vratila na račun riječke tvrtke već drugoj tvrtki s kojom je 37-godišnjak ugovorno povezan.


Time je riječkoj tvrtki umanjena imovina, te nije bile moguće podmiriti obveze plaćanja poreza i ostalih računa. Također, nije pokrenuo ni stečajni postupak što je bio u obvezi budući da je 120 dana tvrtka imala evidentirane i neizvršene osnove za plaćanje pa je tako prouzročio stečaj tvrtke.
Uz to je omogućio nekim vjerovnicima plaćanje dugovanja preko reda, a na štetu drugih vjerovnika.


Po završetku krim istraživanja, zbog sumnje u prouzročenje stečaja, pogodovanje vjerovnika i povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, 37-godišnji osumnjičenik je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.