Sretan kraj potrage

Spašena dvojica turista koji su nestali nakon prevrtanja gumenjaka kod Cresa. Jedan je sam uspio doplivati do obale

Šarlota Brnčić

Riječka pomorska policija spasila je i 66-godišnjeg surfera iz Njemačke kojeg je bura nosila od obale nedaleko CresaPosada policijskog plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka, u dva odvojena događaja na moru spasila je dvojicu njemačkih državljana, dok je treći sam uspio doplivati do obale i javiti se policiji.


U prvom slučaju riječ je o njemačkom državljaninu u dobi od 66 godina, koji se na dasci za surfanje uputio na more iz uvale Pogana na Cresu. Odmah po dojavi zaprimljenoj jučer, oko 14 sati, od Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), da je surfer pao u more te da ga bura nosi dalje od obale, isplovilo je policijsko plovilo radi njegova pronalaska i spašavanja.


Traganje za surferom uspješno je okončano oko 16.30 sati, kada ga je pomorska policija pronašla na otvorenom moru ispred uvale Pogana, kako pluta držeći se za dasku za surfanje. Zajedno s daskom, iz mora su izvukli neozlijeđenog 66-godišnjeg surfera te ga uspješno prevezli na sigurno.
U drugom slučaju, posada istog policijskog plovila uključila se u traganje koordinirano od Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka). Traganje, u kojem su osim pomorske policije sudjelovala još plovila lučke kapetanije i školski brod Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, pokrenuto je za dvojicom njemačkih državljana koji su s katamaranom na napuhavanje isplovili iz uvale Jakišnica na području otoka Paga i koje je bura nosila prema otočiću Trstenik.


Oko 17.30 sati posada policijskog plovila je između otočića Oruda i Velog Lošinja, pronašla katamaran na napuhavanje i 59-godišnjeg njemačkog državljanina, od kojeg su saznali da je drugi njemački državljanin, starosti 23 godine skočio u more za veslom koje je ispalo te ih je razdvojio jak vjetar.


Nakon što su spašenog državljanina Njemačke zajedno s katamaranom doteglili do obale, nastavili su traganje za mladićem isplovivši u pravcu otočića Trstenik.


Noćas oko 00.40 sati, mladić za kojim je traganje prekinuto u večernjim satima, osobno je pristupio u lošinjsku policiju obučen u ronilačko odijelo s prslukom za spašavanje te s veslom, nakon što je uspio doplivati do obale na području Malog Lošinja.


Iako je ovim uspješno okončano traganje na moru, a njemački državljani nisu ozlijeđeni, pomorska policija i ovom prilikom apelira na građane i turiste da se ne upuštaju u rizične, potencijalno pogibeljne situacije, posebice u slučaju jakog vjetra i nepovoljnih vremenskih prilika koje u trenutku mogu promijeniti situaciju na moru.