Iza brave

Rekorder po brzini povratka u riječki zatvor opet u “akciji”: Sada je autom nasrnuo na policajce

Slavica Kleva

Hrvoje Andrić / Foto: R. BRMALJ

Hrvoje Andrić / Foto: R. BRMALJ

Andrića je policija zaustavila na autocesti zbog prometnog prekršaja te pozvala da im se pridruži u policijskoj postaji. Ne samo da je odbio već je pokušao pobjeći ugrozivši policajku RIJEKA – U istražnom zatvoru jučer je ponovo završio Hrvoje Andrić (29) iz Delnica. Ponovo stoga jer je unazad dvije godine barem tri puta ušao u istražni zatvor pa nakon maksimalnog zakonskog roka u kojem može biti pritvoren pušten i optužen. Ovaj put osnovano se sumnja da je počinio kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Sudac istrage Vlado Bosner odredio je istražni zatvor prihvativši tako prijedlog tužitelja da mu se odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.


Nakon što su policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske dovršili kriminalistička istraživanja nad dvojicom hrvatskih državljana zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela prisila prema službenoj osobi, podnijeli su kaznenu prijavu protiv obojice, no, nakon saslušanja u državnom odvjetništvu, u zatvoru je okončao Andrić.


Događaj zbog kojeg je Andrić priveden zbio se 31. svibnja na autocesti Rijeka – Zagreb, širem delničkom području kraj tunela Sleme. Andrić se oko 18.30 sati oglušio o policijsku naredbu zaustavljanja automobila s obzirom da je do tog vremena učinio nekoliko prekršaja Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.


Puki slučaj
Kad je izašao iz automobila i krenuo prema policijskoj ophodnji, policijska službenica mu je rekla da krene s njima u policijsku postaju što Andrić nije prihvatio, već krenuo prema drugom parkiranom automobilu, (od prijatelja), sjeo u njega i pokušao krenuti pritom ugrozivši policijsku službenicu koja je stajala ispred automobila i pukim slučajem nije ju ozlijedio.


Slično je Andrić reagirao i par dana kasnije, početkom lipnja ove godine u Rijeci, kad su ga pokušali zaustaviti i pritom je jedan policijski službenik lakše ozlijeđen.   


Hrvoje Andrić zasigurno drži neslavni rekord brzine povratka u zatvor. On je naime i prošle godine netom nakon puštanja iz istražnog zatvora ponovo vraćen nakon dva dana. Onog trenutka kada se Andrić dočepao slobode nakon što je šest mjeseci proveo u istražnom zatvoru zbog istovrsnog kaznenog djela prijetnje i iznude, krenuo je u napad pa pod utjecajem alkohola, (izmjereno mu je više od dva promila alkohola u krvi), prijetio konobarici u lokalu.


Povod prijetnjama smrću nije za sada utvrđen, ali je po svemu sudeći alkohol progovorio iz osumnjičenog.


Teške prijetnje


Osim prijetnji da će je ubiti, prijetio je i obitelji jadne konobarice da će ih sve pobiti. Kad je vlasnik lokala krenuo zaštititi svoju radnicu, nije ni on bolje prošao. Andrić se usmjerio na vlasnika lokala te počeo i njemu prijetiti, sukobio se s njim te vidno pijan prijetio da će sve porazbijati u lokalu, da će ih pobiti. U pomoć je pozvana policija koja je Andrića odvela na triježnjenje i kriminalističku obradu.


Zbog sličnih nedjela, samo u Ravnoj Gori, Hrvoje Andrić je također neko vrijeme proveo u istražnom zatvoru. Prijetio je dvojici u lokalu da će ih poubijati pa je zbog toga intervenirala policija, a prilikom privođenja Andrić je prijetio i policijskom službeniku. Hrvoje Andrić je tada završio u ćeliji nedugo nakon što je pušten da se brani sa slobode zbog ranijih delikata. Radilo se o inkriminacijama da je na Božić 2016. godine sa suokrivljenima prijetio jednom mladiću, ograničio mu kretanje, a inkriminiran je i pokušaj seksualnog zlostavljanja žrtve. Za to je nepravomoćno bio osuđen na godinu i pol dana zatvora.