ILEGALNO TRŽIŠTE

Rekordan ulov: Zaplijenjeno 7 tona duhana, krijumčari su imali malu tvornicu za pakiranje

Šarlota Brnčić

Foto PU Zagrebačka

Foto PU Zagrebačka

Duhan u listu rezao je i usitnjavao, te pakirao u manje krivotvorene plastične vrećice u pakiranja po 50, 500 i 1000 grama, te u plastične vreće u količinama od 10 i 20 kilogramaZAGREB – Zagrebačka policija imala je rekordan ulov od 7 tona duhana, a zbog čega su proveli krim istraživanje nad 39-godišnjakom zbog sumnje u kaznena djela »Nedozvoljena proizvodnja«, »Nedozvoljena trgovina« i »Povreda žiga«.


Sumnja se da je tijekom rujna i listopada u Ježdovcu, unajmio skladišni prostor, nakon čega je, kupio stroj za rezanje i usitnjavanje duhana tzv. »rezalicu«, koju je potom dopremio i montirao u skladišnom prostoru. U više navrata, na ilegalnom tržištu je kupio veće količine duhana u listu, koji je dovezao i uskladištio. Duhan u listu rezao je i usitnjavao, te pakirao u manje krivotvorene plastične vrećice u pakiranja po 50, 500 i 1000 grama, te u plastične vreće u količinama od 10 i 20 kilograma.


Dalje ga je preprodavao na području Zagreba i Samobora, te šireg područja Republike Hrvatske.
Nadalje, sumnja se da je nabavio stroj za punjenje cigareta tzv. »punilica« koju je montirao na adresi u Kerestincu, u tavanskoj prostoriji kuće u svom vlasništvu, pomoću kojeg je sitno rezani duhan punio u cigare, a potom ih dalje preprodavao.


Djelatnici PU zagrebačke u suradnji sa carinskim službenicima Ministarstva financija, Carinske uprave, obavili su pretragu unajmljenog skladišnog prostora kojom prilikom je pronađen stroj za rezanje i usitnjavanje duhana, 13 komada noževa koji se montiraju na tzv. »rezalicu« i služe za rezanje i usitnjavanje duhana u listu, jedna vaga, 52 kartonske kutije u kojima se nalazi duhan u listu, sveukupne težine 6.190 kilograma, 67 plastičnih vreća ispunjenih sitno rezanim duhanom sveukupne težine 715 kilograma, 5 plastičnih vreća u kojima se nalazi duhan u listu sveukupne težine 80 kilograma, a sve bez odgovarajućih nadzornih markica Ministarstva financija RH te ručni viličar.


Pretragom kuće u Kerestincu pronađen je stroj za punjenje cigareta, 145 komada plastičnih vrećica zapremnine 50 grama, ispunjenih sitno rezanim duhanom sveukupne težine oko 40 kilograma, 107,8 kilograma sitno rezanog duhana, 103 komada cigareta ručno punjenih sitno rezanim duhanom, također sve bez odgovarajućih nadzornih markica Ministarstva financija RH te 6 kartonskih kutija.


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 39-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.