Hrabri župnik

Razbojnik naoružan nožem pokušao opljačkati trgovinu na Krku. Spriječio ga je – svećenik

Fiore Vežnaver

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Razbojnik Marko Katalinić došao je u trgovinu u Malinskoj i oštrim skalpelom zaprijetio prodavačicama tražeći novac. Prisebni župnik prišao je čovjeku i oduzeo mu opasno hladno oružje, te ga poveo u župni ured gdje mu je dao 50 kunaRIJEKA Zbog izostanka optuženog Marka Katalinića (36), odgođen je u riječkom Županijskom sudu početak suđenja ovom nezaposlenom Zagrepčaninu koji se tereti da je prije godinu dana uz prijetnju skalpelom pokušao izvesti razbojništvo u prodavaonici u Malinskoj. Policija, kojoj je izdan dovedbeni nalog, da ga prisilno dovede na suđenje, izvijestila je da Katalinić nije pronađen na adresi stanovanja. 7


Situacija je takva da se Katalinić zapravo ne bi trebao braniti sa slobode, jer mu je ranije određen istražni zatvor i izdana tjeralica za njim, ali to još uvijek nije realizirano. Suđenje je odgođeno do daljnjeg, dok se Katalinić ne pronađe i smjesti u zatvor i tako osigura njegova prisutnost na raspravi.


Razgovor s pljačkašem


Katalinić bi ipak prije ili kasnije trebao sjesti na optuženičku klupu zbog pokušaja razbojništva što se odigrao 15. travnja prošle godine, oko 8 sati, u marketu Trgovina Krk, smještenom nasuprot crkve i župnog dvora župe Dubašnica. Nesuđeni pljačkaš se optužnicom riječkog Županijskog državnog odvjetništva tereti da je uperio skalpel prema prodavačici i zatražio da mu preda novac, prijeteći: »Ovo je pljačka! Daj mi novac, ubit ću te!« Slučaj je intrigantan po tome što je pljačku spriječio lokalni župnik, koji je u kritičnim trenucima iskazao hrabrost i staloženost. Kada je shvatio što se događa, ušao je u prodavaonicu i oduzeo skalpel razbojniku.
Ovaj hrabri župnik saslušan je u istrazi, ispričao je da je te nedjelje u jednom trenutku dotrčala prodavačica iz susjedne prodavaonice, te uplašeno vikala: »Mulac nam prijeti nožem! Pljačkaju nas!« Odmah je otišao do trgovine i u njoj uočio napadača sa skalpelom u ruci, uperenim prema prodavačici. Svjedok se prisjetio da je vidio mladog muškarca koji se tresao, dok je prodavačica stajala nepomično pored blagajne, a razmak među njima mjerio se centimetrima. Župnik je na ispitivanju u istrazi kazao da je čuo prodavačicu kako govori razbojniku da će mu dati novac. Muškarac sa skalpelom nije pak ništa govorio, već je samo držao hladno oružje s oštricom usmjerenom prema prodavačici.


Župnik se razbojniku obratio riječima da pusti nož, da će mu dati 50 kuna, ako mu treba novac. Ponovo je od pljačkaša zatražio da pusti nož, a potom ga uhvatio za ruke i – sam mu uzeo skalpel. Razbojnik ga nije napadao kada mu je uhvatio ruku u kojoj je držao skalpel, ali je hladno oružje čvrsto držao u ruci.


Župnik je ispričao da je nakon oduzimanja skalpela mladog muškarca izveo iz prodavaonice i s njime otišao u župni ured. Po riječima svjedoka, u župnom uredu je s razbojnikom proveo 10-15 minuta u razgovoru.


Saznao je od razbojnika da je ovisnik o drogama, da je već bio u zatvoru. Zatražio je od njega i da mu predoči osobnu iskaznicu, pa je saznao da se radi o Marku Kataliniću, rođenom 1983. godine. Župnik je obrazložio da je, prije no što je počinitelj kojeg je spriječio u naumu razbojstva otišao, a on pozvao policiju, razbojniku dao 50 kuna. Učinio je to, jer mu je u prvom kontaktu s njime obećao dati taj novac. Kada su stigli policajci, župnik im je predao skalpel, dužine 15 centimetara.


Veliko olakšanje


Prodavačica, žrtva kaznenog djela, u istrazi je ispričala da je razbojnik upao u prodavaonicu, iz džepa izvadio predmet koji je nalikovao na nož i podignuo ruku prema njoj. Rekao je: »Ovo je pljačka!«, zatražio novac i zaprijetio da će je ubiti, pa je prodavačica, kako bi se zaštitila, stavila ispred sebe košaricu za namirnice. Upitala ga je misli li postići nešto ako je ubije. Dobila je odgovor: »Da!«, nakon čega je razbojnik ponovio: »’Ajde, daj te novce!« Prodavačica je naglasila da joj je najvažnije bilo da pljačkaša makne od sebe, dok o novcu nije uopće razmišljala. Muškarac koji joj je prijetio bio je u tridesetim godinama, mršav, blijed, drhtao je i izgledao bolesno. Imala je dojam da sve traje kao vječnost, sve dok se u jednom trenutku nije pojavio velečasni, viknuvši: »Što to, sine, radiš!?« Svjedokinja je napomenula da je nakon toga župnik uhvatio okrivljenika za ruku u kojoj je držao nož, savinuo mu ruku iza leđa i oduzeo mu hladno oružje. Velečasni i okrivljenik su ubrzo poslije toga izašli iz prodavaonice. Nakon svega je osjetila veliko olakšanje.


Saslušana je u istrazi i svjedokinja koja je opazila pljačkaša s kapuljačom na glavi ispred prodavaonice, a onda kako ulazi unutra i prijeti hladnim oružjem njenoj kolegici koja je bila za blagajnom. Otrčala je do župnika, čiji je ured preko puta prodavaonice, te ga alarmirala o onom što se događa.


Podugačak dosje


Marko Katalinić je dosad četiri puta pravomoćno osuđivan, a dvaput je već dobivao sankcije zbog razbojništava. Osim toga, sudilo mu se zbog prijevare i krađe. Presude su mu u dva slučaja izricane u Županijskom sudu u Zagrebu, a po jednom na Općinskom sudu u Zagrebu i Velikoj Gorici. Kazne su bile u rasponu od uvjetne do zatvorske kazne od četiri i pol godine zatvora.


Po službenim podacima, Katalinić ima završenu osnovnu školu. Bez zanimanja je i zvanja, nezaposlen, bez imovine i prihoda, neoženjen i bez djece.


Poremećaj ovisnosti


Riječko Županijsko državno odvjetništvo u svojoj optužnici naglašava da je svo troje svjedoka na službenom prepoznavanju ukazalo na Katalinića kao počinitelja. Brzo mu se ušlo u trag, uhićen je, a na prvom ispitivanju u tužiteljstvu odlučio se na obranu šutnjom. U istrazi je Katalinić i podvrgnut psihijatrijskom vještačenju koje je pokazalo da je u vrijeme delikta bio ubrojiv. Vještakinja je zaključila da je on osoba s »disocijalnim poremećajem osobnosti«, uz ovisnost o opijatima, a trenutno u apstinenciji, na redovitoj metadonskoj terapiji.