Palo zločinačko udruženje

Razbijena dobro organizirana kriminalna skupina. Prodali više od 6 tona duhana, a proračun oštetili za više od 7 milijuna kuna

Šarlota Brnčić

Foto PU osječko-baranjska

Foto PU osječko-baranjska

Krim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 29-godišnjak okupio i povezao u zločinačko udruženje 22 osobe u dobi od 19 do 70 godina s osječko-baranjskog, virovitičko-podravskog, vukovarsko-srijemskog i bjelovarsko-bilogorskog područja zbog kontinuirane nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike HrvatskeDjelatnici PU osječko-baranjske su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u suradnji s policijskim službenicima PU virovitičko-podravske, bjelovarsko-bilogorske, vukovarsko-srijemske i zadarske dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 23 osobe hrvatskog državljanstva zbog sumnje u kaznena djela Zločinačko udruženje, Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, a u svezi kaznenog djela Nedozvoljena trgovina.


Naime, krim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 29-godišnjak okupio i povezao u zločinačko udruženje 22 osobe u dobi od 19 do 70 godina s osječko-baranjskog, virovitičko-podravskog, vukovarsko-srijemskog i bjelovarsko-bilogorskog područja zbog kontinuirane nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske.


Sumnja se da su kaznena djela počinili u razdoblju od 1. prosinca 2020. do 1. lipnja ove godine, na način da je 29-godišnjak zajedno s dobavljačima sitno rezanog duhana i njima poznatim osobama dogovorio kontinuiranu nabavu velikih količina duhana s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije na područje Osijeka radi daljnje preprodaje. 29-godišnjak i članovi zločinačkog udruženja su potom s kupcima dogovarali količinu, cijenu, mjesto i vrijeme isporuke duhana te podijelili uloge u smislu prijevoza i prethodnice u prijevozu duhana.
Tako su neovlašteno nabavili više od 8 tona sitno rezanog duhana. Više od 6 tona duhana su prodali kupcima, dok su prilikom pokušaja prodaje i tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici pronašli i oduzeli oko 2 tone duhana.


Stekli su nezakonitu imovinsku korist veću od 670 tisuća kuna, a državni proračun su oštetili za više od 7 milijuna kuna.


Temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku policijski su službenici 1. lipnja  obavili pretrage domova, osobnih vozila i drugih prostora osumnjičenika kada su pronašli i oduzeli 223 kilograma duhana u listu, 56 kilograma sitno rezanog duhana, rezalicu za duhan, 40 grama marihuane, streljivo za pištolj, mobitele i kartice za mobitele.


Policijski službenici su uhitili 21 počinitelja i predali ih pritvorskom nadzorniku uz odgovarajuće kaznene prijave podnijete Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Za ostalim počiniteljima nastavlja se intenzivno traganje.