Akcija "Tigar"

Razbijena dobro organizirana kriminalna skupina koja se bavila proizvodnjom droge. Dodatna zarada duhan

Šarlota Brnčić

Foto T. Dubravec / Cropix

Foto T. Dubravec / Cropix

Nabavili automobil kojeg su preinačili za skrivanje veće količine droge.Policijski službenici PU požeško-slavonske su u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje kodnog naziva “Tigar” i “Tigar 2” nad četiri hrvatska državljanina i četiri državljanina Republike Srbije.


Sumnjiče ih za zločinačko udruženje, neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja te izbjegavanje carinskog nadzora.


Naime, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni u razdoblju od studenoga 2021. do svibnja 2022. na širem području Požege i drugim mjestima u RH i Srbiji okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike s ciljem zajedničkog uzgoja i proizvodnje veće količine marihuane na širem području Požege te njene daljnje prodaje.
Prvoosumnjičeni je pronašao osobu koja će se brinuti o uzgoju i proizvodnje marihuane, dok je s drugo, treće i četvrto osumnjičenim dogovorio pronalazak pogodne lokacije za njen uzgoj i proizvodnju, zatim instaliranje opreme, nabavu potrebnih preparata za uzgoj, osiguranje tajne lokacije i nesmetanog boravka osobe koja je bila zadužena za uzgoj te pronalazak kupaca marihuane.


U ostvarenju plana i dogovora prvo, sedmo, drugo, treće i četvrto osumnjičeni su sa prvoosumnjičenikom dogovorili i osigurali lokaciju za uzgoj marihuane u kući na području Kutjeva, a u vlasništvu supruge četveroosumnjičenika te u kući instalirali ilegalni laboratorij sa zadaćom uzgoja cannabis biljki i proizvodnje cannabis marihuane.


Nadalje, prvoosumnjičenik iz Srbije je doveo petoosumnjičenika koji je u kući neprekidno boravio i svakodnevno uzgajao biljke cannabisa pri čemu su prvo, drugo i treće osumnjičeni nadzirali uzgoj i proizvodnju cannabisa te kupovali potrebnu opremu i razne preparate za uzgoj. Pri tome su drugo, treće i četvrtoosumnjičeni redovito opskrbljivali petoosumnjičenika svim potrebnim životnim potrepštinama kao i opremom potrebnom za uzgoj biljki.


Drugo, treće i četvrto osumnjičeni su također nabavili automobil kojeg su preinačili odnosno napravili skriveni prostor u podvozju automobila pogodan za skrivanje veće količine droge, a sve u cilju osiguranja kupaca i prikrivenog prijevoza droge, dok je drugoosumnjičenik s prvoosumnjičenikom angažirao šestoosumnjičenika da pronađe kupce marihuane što je on i činio po uputi prvoosumnjičenika te nudio na prodaju i prodavao manje količine marihuane raznim kupcima na području Požege i Pleternice.


Nadalje, na opisani način u kući na području Kutjeva osumnjičeni su uzgojili ukupno 236 stabljika cannabis marihuane visine od 60 do 120 cm iz kojih se može dobiti marihuana nakon čega je prvoosumnjičenik za pripremu i pakiranje marihuane za prodaju angažirao sedmoosumnjičenika i osmoosumjičenika te s njima 7. svibnja došao iz Srbije u RH.


Nakon toga su se sedmoosumnjičenik i osmoosumnjičenik zajedno s trećeosumnjičenikom i četvrtoosumnjičenikom uputili na područje Kutjeva kako bi zajednički pripremili marihuanu za daljnju prodaju, ali do navedenoga nije došlo budući da su isti uhićeni. U kući na području Kutjeva je uz 236 stabljika cannabis marihuane zatečen petoosumnjičenik.


Također je utvrđeno da su se u razdoblju od 5. travnja do 7. svibnja 2022. na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu u RH te u BiH, drugoosumnjičenik s trećeoosumnjičenikom i četvrtoosumnjčenikom dogovorili preuzimanje veće količine sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH te njegovo krijumčarenje iz BiH u RH radi daljnje preprodaje te su sukladno prethodnom dogovoru od drugoosumnjičenika u Bosanskom Brodu preuzeli najmanje preko 61 kg sitno rezanog duhana i 3000 komada ručno rađenih cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija RH te ih sakrili u preinačeni prostor u podvozju automobila te se u nekoliko navrata sa skrivenim cigaretama i duhanom prelazili državnu granicu izbjegavajući mjere carinskog nadzora te dalje nudili na prodaju raznim kupcima na širem području Požege.


U preinačenom prostoru automobila pretragom je pronađeno 490 grama duhana i 3000 komada ručno rađenih cigareta.