Dignuta optužnica

PUCNJAVA NA RIVI Snimka otkriva: Izvadio je teleskop i pištolj. Gosti su polijegali kad je zapucao

Slavica Kleva

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

S obzirom da se protiv Turudića vodi još nekoliko kaznenih postupaka koji su u tijeku, tužitelj je osnovu za produljenje istražnog zatvora temeljio na opasnosti od ponavljanja djela pa mu je istražni zatvor produljenRIJEKA Podignuta je optužnica protiv Josipa Turudića (28) optuženog da je u prvim trenucima Božića prošle godine na terasama dvaju obližnjih lokala u centru Rijeke, u Ulici Riva, tijekom fizičkog sukoba ispalio najmanje deset hitaca iz pištolja.


Time je tvrdi tužitelj, počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i tijela osoba koje su se zatekle u tom trenutku u neposrednoj blizini. Turudić je držao ruku u vis i ne gledajući gdje puca ispaljivao streljivo, pri čemu samo pukim slučajem nitko iz mnoštva nije ozlijeđen.


Riječ je o događaju koji se zbio na sam Badnjak. Za sukob nije trebalo puno, iščitava se to iz iskaza svjedoka koji su ispitani u tužilaštvu nakon spornog događaja. U međuvremenu je Turudić priveden na Županijski sud i određen istražni zatvor u komu se i dalje nalazi. Okončana je istraga, ispitani svi svjedoci koji su o događaju mogli nešto reći, a pregledana je snimka s video nadzora koji je postavljen na poslovnici »A1« koja je smještena na adresi Riva 4B.


Videosnimka – dokaz
S te video snimke vidi se i vrijeme događaja. Iz video zapisa proizlazi da se okrivljeni Josip Turudić pojavljuje s teleskopskom palicom i pištoljem. Za njim brzim korakom dolazi druga osoba, a potom je snimljen povratak okrivljenog Turudića prema dvama ugostiteljskim objektima i vidi se kao repetira pištolj.


I dok se Turudić branio šutnjom, svjedok koji je i najvažniji u ovom postupku, jer je fizički napadnut, kazao da je s društvom sjedio na vanjskoj terasi kada je došlo do sukoba njega i gostiju koji su došli iz susjednog lokala. Svjedok je rekao da je zadobio ozljede, ali i da ne zna tko ga je tukao te da je između ostalog dobio udarac teleskopskom palicom. ..


“J…m vam svima mater«


Drugi svjedok rekao je da je vidio da njegovog prijatelja tuku barem trojica i da je on uočio teleskopsku palicu.


– Ugledao sam nekog mladića kako puca u zrak držeći pištolj visoko u zraku uz riječi »J…m vam svima mater« i potom ispaljuje tri hica.


Nakon što je tužitelj prikupio sva saznanja o incidentu, podignuo je optužnicu protiv Josipa Turudića koja nije pravomoćna.


Turudićeva ljubomora


Turudić je u drugim sudskim postupcima optužen i zbog dovođenja u opasnost života i imovine, ali i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, oštećenja tuđe stvari, nedopuštenog posjedovanja eksplozivnih tvari i prijetnje. Optužen je i da je nekoliko mjeseci prije paleža prvog auta naručio otmicu 25-godišnjeg mladića. U ovom slučaju radilo se o Turudićevoj ljubomori jer je njegova bivša djevojka bila u vezi sa žrtvom. I djevojka je pretučena. Kad su istražitelji početkom 2015. otkrili da iza paleži auta i bombe u kafiću stoje Patrik Lović i Turudić, oni su pobjegli u Srbiju, no, uhvaćeni su i vraćeni u riječki istražni zatvor sredinom 2016. godine.


Neki legli na pod, a neki bježali


S obzirom da se protiv Turudića vodi još nekoliko kaznenih postupaka koji su u tijeku, tužitelj je osnovu za produljenje istražnog zatvora temeljio na opasnosti od ponavljanja djela pa mu je istražni zatvor produljen. Iako svjestan da je prostor pun gostiju, iz pištolja u zrak ispalio najmanje deset hitaca. Kod okupljenih gostiju izazvao strah i paniku uslijed koje su neki legli na pod, a neki su krenuli bježati.