Odbijen raniji izlazak

Provjerili smo glasine da je Simkeov ubojica na slobodi. Nisu istinite – u Glini je još tri godine

Slavica Kleva

Uremović se na odsluženju zatvorske kazne nalazi u kaznionici Glina, a s obzirom da mu je u međuvremenu pribrojena i zatvorska kazna za druga nasilna kaznena djela, Uremović izlazi iz zatvora u travnju 2022. godineProteklo je mjesec dana otkako je na mostu kod Konta obilježena deseta godišnjica tragične pogibije Vitomira Jovičića Simkea, dobrog duha Rijeke za čije je ubojstvo u svibnju 2010. godine osuđen tada 24-godišnji Arnold Uremović.


U međuvremenu su se na društvenim mrežama pojavile glasine kako je osuđeni Uremović viđen u gradu, pače, upućeno je pismo zabrinutog sugrađanina gradonačelniku Rijeke sa »zahtjevom da se izjasni povodom glasina koje kruže da je ubojica Simkea, poznati riječki nasilnik i delinkvent Uremović na slobodi«. Pritom se traži i očitovanje o glasinama je li istina da »Uremović koristi besplatni smještaj kojega mu je Grad uručio, te da Uremović nastavlja s nasilnim ispadima, drogiranjem i ostavljanjem narkomanskih šprica po parkovima.«


Pravo na otpust


No, Uremović se na odsluženju zatvorske kazne nalazi u kaznionici Glina, a s obzirom da mu je u međuvremenu pribrojena i zatvorska kazna za druga kaznena djela nasilničke naravi, Uremović izlazi iz zatvora u travnju 2022. godine. Točno je i da osuđenik ima pravo na uvjetni otpust nakon što odsluži dvije trećine zatvorske kazne, no, provjerili smo na Županijskom sudu u Sisku, to nije slučaj sa Uremovićem. Sud je odbacio prijedlog o uvjetnom otpustu 11. ožujka ove godine, dakle prije puna dva mjeseca.

U svibnju 2012. godine Uremović je iz lepoglavskog zatvora doveden na riječki Općinski sud gdje mu je suđeno u objedinjenom sudskom postupku za tri kaznena djela nasilničkog ponašanja i nanošenja teških tjelesnih ozljeda. S još dvojicom nasilnika osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora. Sredinom ljeta 2007. godine Uremović je s još dvojicom nasilnika u ranim jutranjim satima napao i ozlijedio kolportera, a osuđen je i za nasilničko ponašanje prema grupi mladića i djevojaka koje su napali u srpnju te iste godine na Delti, te za napad na mladiće i djevojku na Žabici.Županijski sud u Sisku nadležan je za sve postupke koji se odnose na zatvorenike u Kaznionici Glina pa tako donose i sve odluke koje se tiču uvjetnih otpusta. S obzirom da, kako službeno doznajemo od glasnogovornice Županijskog suda u Sisku sutkinje Melite Avedić, Uremović nema ni neke druge pogodnosti u Kaznionici, tako da tek iduće godine ima pravo ponovo zatražiti uvjetno optuštanje.


Uremović je u svibnju 2010. godine osuđen na 12 godina i tri mjeseca zatvora za ubojstvo Vitomira Jovičića Simkea (36). Dobri duh Rijeke te kobne večeri 8. travnja 2009. godine bio je zle sreće, ispred okupljališta mladih kod hotela Kontinental, umjesto društva s kojim će se zabaviti, naletio je na poznatog riječkog nasilnika, s obzirom da je i godinu ranije u »društvu istomišljenika« Uremović počinio vrlo slična nedjela, samo ne s tragičnim posljedicama.


Ponižavanje i ubojstvo


Uremović je te večeri Simkea najprije ponižavao i tjerao da pleše, a zatim ga je bez ikakva razloga podigao, odnio do ograde i s četiri metra visine bacio u nabujalu Rječinu. Ubojica niti itko od prisutnih nije skočio da bi pomogao mladiću koji nije znao plivati te se Vitomir Jovičić ubrzo utopio.


Uremoviću je suđenje započelo vrlo brzo, nakon godinu dana je nepravomoćno osuđen. Vrhovni sud je Uremoviću nakon uložene žalbe smanjio zatvorsku kaznu za dvije godine te kad je ona postala pravomoćna, Uremović je potkraj ožujka 2011. godine iz pritvora riječkog Zatvora odmah sproveden na odsluženje kazne u Kaznionicu Lepoglava. No, 2015. godine preseljen je u kaznionicu Glina gdje nastavlja služiti kaznu, a i danas se nalazi u toj kaznionici.


U međuvremenu su Uremoviću pribrojane još dvije zatvorske kazne, također za nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda, tako da Uremović ima odslužiti ukupno punih 13 godina zatvora, točnije u travnju 2022. godine on je na slobodi.


Nedugo nakon što je otišao na odsluženje zatvorske kazne, Arnold Uremović se pismom obratio obitelji nesretnog Vitomira Jovičića Simkea i pokajao zbog ubojstva. Uremović tvrdi da je sve bilo strašna nesreća za koju je on kriv, ali kaže da ni u snu nije htio da se tako nešto dogodi.