Akcija Frankopan

Provaljivali u bankomate po PGŽ pomoću vojnog eksploziva, pokrali 1,8 milijuna kn, uhvaćeni su

Hina

Oprema koju su koristili pljačkaši i uništen bankomat u Skradu / Foto PU PG, Marinko Krmpotić

Oprema koju su koristili pljačkaši i uništen bankomat u Skradu / Foto PU PG, Marinko Krmpotić

Provale ovom metodom čine se umetanjem eksploziva u utor za novac posebnim alatom, koji se u žargonu naziva 'lopata'. Na taj način su počinili materijalnu štetu od 2,65 milijuna kunaŠesteročlana skupina pljačkaša koja je korištenjem vojnog eksploziva provaljivala u bankomate ukravši 1,8 milijuna kuna, razotkrivena je u krim istrazi primorsko-goranske policije nazvanom Frankopan, rečeno je u srijedu na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji PU u Rijeci.


Osumnjičeni su hrvatski državljani s područja Primorsko-goranske, Karlovačke i Zagrebačke županije. Petorica provalnika su uhićena, a šesti je trenutno nedostupan.

Voditeljica Službe općeg kriminaliteta primorsko-goranske Policijske uprave Blaženka Čačić izvijestila je da je skupina muškaraca od 28 do 56 godina u proteklih 11 mjeseci osam puta provaljivala u bankomate Erste, Zagrebačke, Raiffeisen i Hrvatske poštanske banke, upotrebom vojnog eksploziva koji je nedostupan u javnoj nabavi.


Nitko od pljačkaša nema veze s vojskom.


Provaljivali su na području Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Zagrebačke županije.Provale ovom metodom čine se umetanjem eksploziva u utor za novac posebnim alatom, koji se u žargonu naziva ‘lopata’. Na taj način su počinili materijalnu štetu od 2,65 milijuna kuna, što uključuje ukradeni novac i štetu na bankomatima i drugim objektima, rekla je.


Terete se i za osam kažnjivih djela nedopuštenog posjedovanja eksploziva.


Na području Primorsko-goranske županije provaljivali su u Skradu, Bribiru, Omišlju i Crikvenici. 


Petorica provalnika su uhićeni i predani u utorak navečer pritvorskom nadzorniku, a jedan je trenutačno nedostupan, dodala je Čačić.


Većina je policiji od prije poznata zbog prijava za slična kažnjiva djela. S obzirom na to da je korišten vojni eksploziv, policija ističe kako ni jedan od njih nema veze s Hrvatskom vojskom.


Pretragom njihovih domova i drugih objekata su pronađeni predmeti koji se povezuju s ovim provalama, poput detonatorskih kapisla, električnih vodiča i drugih uređaja, poput sofisticiranih ometača signala te veći iznos novca, navela je Čačić. 


Ocijenila je da je riječ o vrlo složenom kriminalističkom istraživanju.


Na području PU razotkriveno pet skupina provalnika u bankomate i banke


Načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar izvijestio je da je na području ove PU u protekle dvije i pol godine razotkriveno pet skupina provalnika u bankomate i pljačkaša banaka različitim načinima.Vezano za ovu posljednju razotkrivenu skupinu naveo je kako su takve provale opasne zbog upotrebe eksploziva, jer se osim bankomata, mogu oštetiti i okolne građevine ili automobili, ali i ozlijediti provalnici ili policijski službenici koji dolaze na mjesto događaja.


Također, rekao je Dizdar, uznemirava se javnosti zbog toga što se eksplozije i provale događaju uglavnom usred noći.