Extinction Rebellion

Prosvjedovao ispred Plinacroa protiv proširenja LNG terminala na Krku, uhićen je

Hina

Foto Facebook Extinction Rebellion Zagreb

Foto Facebook Extinction Rebellion Zagreb

Extinction Rebellion smatra nedopustivom intervenciju policije i vatrogasaca protiv aktivista koji se, ističu, "bori za klimatsku pravdu".Policijska uprava zagrebačka potvrdila je da je uhitila aktivista ekološke inicijative Extinction Rebellion, čiji su pripadnici u četvrtak zauzeli ulaz u sjedište tvrtke Plinacro, na Savskoj cesti, protestirajući protiv proširenja LNG terminala na otoku Krku.


“Iza 9 sati primili smo prijavu o spontanom okupljanju manjeg broja ljudi, među kojima je jedna osoba privedena i upućena na daljnju obradu zbog narušavanja javnog reda i mira”, kazali su iz zagrebačke policije.

U inicijativi Extinction Rebellion smatraju nedopustivom intervenciju policije i vatrogasaca protiv aktivista koji se bori za klimatsku pravdu.


Ekološki aktivisti transparentima ispred Plinacroa upozorili su da će projekti poput proširenje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku ili izgradnje novih plinovoda povećati ovisnost Hrvatske o fosilnom plinu koji, kako smatraju, nije održivo gorivo iako je Europski parlament odlučio suprotno.


Umjesto toga, Hrvatska, kako napominju, mora uložiti u razvoj infrastrukture za obnovljive izvore energije poput energije sunca i vjetra, što bi povećalo energetsku učinkovitost i smanjilo potrošnju energije.