Istraga Uskoka

Prometni policajac zaustavio vozačicu zbog prolaska kroz crveno. Uzeo joj 500 kuna pa krivotvorio dokumentaciju

Šarlota Brnčić

Kada mu je vozačica predala traženi iznos, više puta ju je upozorio da o tome nikome ne govori, nakon čega se udaljio bez da joj je radi potpisa predao i uručio primjerak pismena o naplaćenoj kazni ili utvrđenom prekršajuUSKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 49-godišnjeg prometnog policajca zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.


Sumnja se da je, 15. lipnja 2019., u Zagrebu, kao policijski službenik – prometni motociklist PU zagrebačke, I. Postaje prometne policije Zagreb, obavljajući poslove moto-ophodnje na području gradskog centra, uočio a zatim i zaustavio vozačicu koja je upravljajući automobilom počinila prometni prekršaj prolaskom kroz križanje za vrijeme upaljenog crvenog svjetla na semaforu.


U namjeri stjecanja nepripadne materijalne koristi, okrivljenik je obavijestio vozačicu da je počinila prekršaj kažnjiv novčanom kaznom do 5.000 kuna i mjerom oduzimanja vozačke dozvole, a potom i da kaznu može smanjiti i naplatiti joj iznos od 500 kuna ukoliko kod sebe ima gotov novac.
Kada mu je vozačica predala traženi iznos, više puta ju je upozorio da o tome nikome ne govori, nakon čega se udaljio bez da joj je radi potpisa predao i uručio primjerak pismena o naplaćenoj kazni ili utvrđenom prekršaju.


Nakon što je Operativno-komunikacijski centar PU zagrebačke zaprimio obavijest o tom događaju, okrivljenik je naknadno sačinio neistinitu dokumentaciju s ciljem prikrivanja da je od vozačice uzeo 500 kuna bez prekršajnog sankcioniranja i službenog evidentiranja.


Tako je u radni nalog upisao da je od vozačice naplatio novčanu kaznu zbog prometnog prekršaja koji vozačica nije počinila te je naznačio drugo vrijeme počinjenja prekršaja.


Okrivljenik je osim toga naknadno ispunio i potvrdu o naplaćenoj novčanoj kazni na mjestu počinjenja prekršaja, pri čemu je u rubrici „potvrdu primio“ vozačicu vlastoručno potpisao imitirajući njezin potpis.


Tako sačinjenu neistinitu dokumentaciju razdužio je po završetku smjene u I. Postaji prometne policije Zagreb, dok je novac u iznosu od 500 kuna razdužio tek 15. srpnja 2019. godine.