PU ličko-senjska

Načelniku Udbine prijetili smrću: Otac pobjegao, sinovi u pritvoru. Sve je počelo nedavnom prometnom nesrećom

Marin Smolčić

Oni se sumnjiče da su 20. siječnja 2022. godine u Udbini prijetili smrću 35-godišnjaku iz Udbine (načelniku Općine Udbina) vezano uz njegov rad i položaj kako bi ga uznemirili i ustrašili“ potvrdili su u policiji.Sukob skupine Roma s područja Perušića i načelnika Općine Udbina dobio je novi epilog. Ličko-senjska policijska uprava uhitila je zbog prijetnji ubojstvom dvojicu muškaraca romskog klana Amić koji na Krbavskom polju već godinama napasaju svoju stoku, mahom bez ikakve skrbi ili nadzora. „Okidač“ zadnjeg sukoba bila je prometna nesreća o kojoj je Novi list pisao, a kada je šumarsko vozilo udarilo i usmrtilo konja koji je lizao sol sa ceste nedaleko od Udbine.


Zbog prijetnji smrću policija je uhitila Baju Amića (31) zvanog Bajica i njegovog brata Darka Amića (26), sinova Darka Amića zvanog Dragi. Trećeosumnjičeni Darko Amić, otac, je u bijegu i policija za njim traga već osmi dan. U izvješću PU ličko-senjske se navodi kako su „policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom i 31-godišnjakom iz Perušića, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prijetnje.


Oni se sumnjiče da su 20. siječnja 2022. godine u Udbini prijetili smrću 35-godišnjaku iz Udbine (načelniku Općine Udbina) vezano uz njegov rad i položaj kako bi ga uznemirili i ustrašili“ potvrdili su u policiji.
Oni su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava biti će dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.


Bjegunac Darko Amić postao je svojevrsna medijska zvijezda kada je tijekom zadnjeg Božića pucao ispred svoje kuće iz kalašnjikova, sve je to snimao i objavio na društvenim mrežema. Puška mu je tada oduzeta, a on je prošao s manjom novčanom kaznom.


Poznato je da članovi ličkog klana Amić iz Perušića godinama gospodare velikim količinama zemlje u Lici, pogotovo na Krbavskom polju do kojih su, kako tvrde mještani Udbine i Krbavskog polja, između ostalog došli zatrašivanjem i premlaćivanjem tamošnjih ratara i stočara, mahom starijih povratnika srpske nacionalnosti. Stoka obitelji Amić tumara poljem i prometnicama bez nadzora, što je uzrok čestih naleta vozila i prometnih nesreća. Zadnji nalet dogodio se jučer oko 01.10 kod sela Vukava kada je vozač izbjegavajući konja morao skrenuti s ceste i pri tome je zadobio lakše tjelesne ozljede i znatno oštetio automobil.


Nakon jedne takve slične nesreće načelnik Seuček je s policijiom i veterinarskom inspekcijom sudjelovao u popisivanju konja lutalica, što je bio povod prijetnjama od strane članova obitelji Amić, a koji na ime poticaja od RH dobivaju milijunske svote. Nakon zadnjih prijetnji, načelnik Josip Seuček dobio je i policijsku zaštitu.