Policija ih privela

Prevareni Riječanin ostao bez više od 475.000 kuna. Upleo se u mrežu trojice lukavih Zadrana

Portal Novilist.hr

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej DrechslerZADAR Trojac sa zadarskog područja osumnjičen je da je prevario 61-godišnjaka iz Rijeke za više od 475.000 kuna. Zadarska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana sa zadarskog područja, koje se osnovano sumnjiči za više kaznenih djela na štetu Riječanina.


Nakon kriminalističkog istraživanja, 38-godišnjak, 34-godišnjak i 26-godišnjak su danas privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru protiv svih navedenih podnesena je kaznena prijava zbog prijevare, dok se 38 i 26-godišnjak još terete i za krivotvorenje isprave.


Zadarski.hr doznaje da su privedeni: Ante Kurtović (38), Martin Topali Martin Topali (34) i Josip Pavić (26).


Topali se sumnjiči da je u veljači 2017. godine iskoristivši povjerenje i ranije prijateljstvo sa oštećenim, od 61-godišnjaka zatražio posudbu novčanog iznosa od 5.500 kuna za navodni trošak obrade kredita kojeg će podignuti u jednoj poslovnoj banci, a od kojeg novca je obećao oštećenom vratiti navedeni dug iz prethodnog razdoblja.
Potom Topali oštećenog upoznaje s Antom Kurtović koji se predstavlja lažnim imenom kao zaposlenik HABOR-a i tvrdi da može riješiti kredite i novac EU fondova te nagovara oštećenog na ulaganja u zajednički biznis kupnje i iznajmljivanja jahti. Oštećeni pristaje i na ime troškova uplaćuje 24 tisuće kuna, te još 451.850 kuna za biznis tj. kupnju i iznajmljivanje jahti i druge potrebe.


Naime, osumnjičeni su od oštećenog u svrhu pokretanja biznisa i obiteljskih obveza od 2014. do 2017. godine posudili više od 100 tisuća eura, a kao zalog su dali jedno zemljište u Bibinjama. Dug mu međutim nisu vraćali već su tražili novi zajam kako bi dobili kredit HABOR-a od kojeg bi mu vratili posuđeni novac.


Zadnji novac isplaćuje se na račun Josipa Pavića iz Kožina koji za sebe zadržava manji iznos a drugi daje Kurtoviću. Kako bi održao u uvjerenju da je sve u redu, Kurtović je oštećenom dostavljao krivotvorene potvrde o uloženom novcu, a Pavić krivotvorenu dokumentaciju o velikim iznosima novca na oštećenikovom računu u banci koji, međutim, nisu nikad otvorili. Ukupno su ga tako oštetili za 475.850 kn.


Za iznos od oko 100 tisuća eura oštećeni 61-godišnjak na Općinskom sudu u Zadru vodi parnicu, a kao zalog je njihovo zemljište u Bibinju.


U kolovoz mjesecu 2017. kad je oštećeni shvatio da je prevaren, njegova supruga se psihički razboljela i počinila suicid.


Podsjetimo, Ante Kurtović je postao široj javnosti poznat zbog afere leasing kada je poznatim Zadranima prodavao automobile Audi i brodove po gotovo dvostruko manjim cijenama od realnih. Među kupcima takvih automobila i brodova, našli su direktori velikih zadarskih tvrtki, ali i neki utjecajni suci.


Kurtović i drugi su na na koncu oslobođeni optužbi za prijevaru, ali na Općinskom sudu još uvijek traju pojedinačni sporovi u kojima oštećeni potražuju izgubljeni novac, piše Zadarski.hr.