Građani pozvani na oprez

Prevaren prilikom kupnje bicikla na internetu; skinuli mu s računa 8000 eura

P. N.

Foto PU primorsko-goranska

Foto PU primorsko-goranska

Policija posebno upozorava da na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke svojih bankovnih računa te broj PIN-a bankovne karticeKaznenim djelom računalne prijevare oštećen je 56-godišnji hrvatski državljanin prilikom kupnje električnog bicikla putem interneta, priopćeno je iz PU primorsko-goranske.


Naime, 56-godišnjak je na internetu pronašao oglas o prodaji električnog bicikla po povoljnoj cijeni te je kontaktirao putem aplikacije navodnog vlasnika. Pri tome je vjerujući nepoznatoj osobi,  na njezino traženje poslao svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kako bi mogao uplatiti 668 eura za račun bicikla.


Drugog dana je pak saznao kako mu je s bankovnog računa provedena neovlaštena transakcija kojom je oštećen za više od 8000 eura pa je događaj prijavio u II. policijsku postaju Rijeka.
Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, policija građanima savjetuje da prije odluke o kupnji putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno upozorava da na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke svojih bankovnih računa te broj PIN-a bankovne kartice.


Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka građani trebaju prijaviti policiji na broj 192. Više savjeta i informacija o različitim vrstama internet prijevara mogu se pronaći u projektu MUP-a Web heroj ULOVIMO LIKA S WEBA KOJI TVOJE € VREBA.