Pazite se "phishing maila"

Preko zlonamjerne e-poruke s računa skinuto nekoliko stotina tisuća kuna

Hina

Ilustracija Foto MUP

Ilustracija Foto MUP

Nakon unošenja traženih podataka primljena je poruka o uspješnom ažuriranju te je onemogućen pristupiti internetskom bankarstvu. Odmah nakon toga primljena je obavijest o isplatama novca na nepoznate bankovne račune u inozemstvuTrgovačkom društvu iz Orehovice nepoznati počinitelj skinuo je s računa preko lažne elektronička poruke banke (tzv. phishing mail) nekoliko stotina tisuća kuna tako što je proveo nekoliko isplatnih transakcija prema inozemstvu.


 


Međimurska Policijska uprava u srijedu je izvijestivši o tom slučaju upozorila da su phishing poruke oblik internetske prijevare u kojoj se pošiljatelj lažno predstavlja kao legitimna organizacija putem e-pošte radi krađe povjerljivih podataka.
Jučer je primljena kaznena prijava od ovlaštenog zastupnika trgovačkog društva iz Orehovice zbog počinjenoga kaznenog djela računalne prijevare. Iz prijave je vidljivo kako je s poslovnog računa spomenutoga trgovačkog društva, otvorenog u jednoj od banaka u Hrvatskoj, nepoznati počinitelj proveo nekoliko isplatnih transakcija prema inozemstvu u ukupnom iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna, izvijestila je Policijska uprava.


Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je na službenu adresu elektroničke pošte oštećenoga trgovačkog društva primljena lažna elektronička poruka banke (tzv. phishing mail) u kojoj je otvoren poslovni račun te je zatraženo ažuriranje podataka preko dostavljene poveznice. Otvaranjem poveznice otvorena je lažna stranica banke za poslovne korisnike, a zatim su uneseni traženi podatci.


Nakon unošenja traženih podataka primljena je poruka o uspješnom ažuriranju te je onemogućen pristupiti internetskom bankarstvu. Odmah nakon toga primljena je obavijest o isplatama novca na nepoznate bankovne račune u inozemstvu.


Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava mjerodavnome državnom odvjetništvu.


Phishing poruke su oblik internetske prijevare u kojoj se pošiljatelj lažno predstavlja kao legitimna organizacija preko e-pošte radi krađe povjerljivih podataka. Primjer su poruke e-pošte za koje se čini da ih je poslala banka u kojoj građanin ima otvoreni poslovni ili neki drugi račun, a zapravo nije. Obično takve adrese e-poruka završavaju s domenom .com.


Policija podsjeća da se, iako se u takvim e-porukama u zaglavlju prikazuje logotip banke, ne radi o porukama čiji je pošiljatelj banka. U takvim phishing e-porukama su poveznice i privitci koje vam nije poslala banka, nego su lažne, upozorava građane policija i poručuje da se ne smije kliknuti na poveznice niti otvarati privitke iz takvih e-poruka.


Nemojte odgovarati na takve e-poruke te ih odmah obrišite. U slučaju da dobijete sumnjivu e-poštu preko koje se zahtijevaju povjerljivi i tajni podatci potrebni za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah se osobno obratite djelatnicima svoje banke, poručili su, uz ostalo, građanima iz policije.