Kibernetički kriminal

Predstavio se kao ovlaštena službena osoba Europola i naveo ju da uplati novac na “siguran račun”

Šarlota Brnčić

Ilustracija Snimio: VEDRAN KARUZA

Ilustracija Snimio: VEDRAN KARUZA

Oštećena je to i učinila te uplatila nekoliko tisuća kuna na račun.Na području Policijske uprave zadarske zabilježena je internetska prijevara na štetu ženske osobe kada ju je na mobitel nazvao nepoznati muškarac te se predstavio kao ovlaštena službena osoba Europola i naveo ju da uplati novac na “siguran račun”.


Lažno se predstavljajući upozorio ju je na postojanje kaznenog djela oko njenog računa te je uputio na internetsku poveznicu na koji se treba logirati, što je oštećena i učinila te uplatila nekoliko tisuća kuna na račun koji je zaprimila putem internetske poveznice.


Nakon uplate novca, ponovno ju je nazvao nepoznati muškarac koji je tražio da uplati još novca, što je ista odbila te o svemu obavijestila policiju.
Iz policije još jedanput napominju kako taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti: od pretvaranja da su ovlaštene službene osobe policije ili banke, voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu.


“Online” prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke, stoga još jednom upozoravaju građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.