Nevjerojatno objašnjenje

PREBRZA VOŽNJA Tko laže, a tko je u pravu? Josipa Ćelića oslobodili krivnje jer je bio na tajnom zadatku

P. N.

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Zanimljivo, to nitko do sad nije spominjao, već je policija od početka utvrdila da je riječ o propustuBivši zamjenik ravnatelja policije – Josip Ćelić pravomoćno je oslobođen na prekršajnom sudu u Zadru unatoč vožnji od 166 km/h. Razlog je potpuno nevjerojatan, javlja RTL.


Sud je dao za pravo Ćeliću da je tada bio na tajnom zadatku. Zanimljivo, to nitko do sad nije spominjao, već je policija od početka utvrdila da je riječ o propustu kojeg ne mogu tolerirati, a sam Ćelić zbog prebrze vožnje na kraju je smijenjen.


Tko laže, a tko je u pravu? 


RTL objavio snimku divljanja autocestom
Na snimci koju je prvi objavio RTL Josip Ćelić privatnim automobilom silazi s autoceste, pretječe kamione te ubrzava do 166 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničenje 50.


Nakon što je RTL otkrio taj slučaj, policija nam prvo tvrdi da je Ćelić za to kažnjen.


“Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja brzine, vozaču je uručen prekršajni nalog na novčani iznos od 5 tisuća kuna i predložena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije na 3 mjeseca”, priopćili su iz PU zadarske.


Nakon što su novinari RTL-a tražili detalje kazne, na vidjelo izlazi da su lagali i da je Ćeliću nalog uručen tek nakon novinarskog upita.


Da je vozio brzo, uskoro priznaje i sam Ćelić, ali demantira da je on tražio da se prekršaj ne evidentira.


“Ono što ne mogu prihvatiti jest zlonamjerne konstrukcije da sam u bilo kojem dijelu zataškao, stornirao ili izričito naredio da se stornina prekršaj što je netočno”, kazao je Ćelić, bivši zamjenik  glavnog ravnatelja policije, javlja RTL.


Ćelić nakon objave snimke podnio ostavku


Tri dana nakon ove izjave, Ćelić je podnio ostavku, a ravnatelj policije u Zadar šalje specijalni tim. Pretražili su sve kompjutore, gledali tko je s kim komunicirao a umjesto prekršaja – najviše ih je zanimalo tko je RTL-u dostavio snimku. I onda poručili javnosti:


“Ovdje su utvrđeni prekršaji koji se ne mogu tolerirati ni profesionalno ni sa gledišta odgovornosti u državnoj javnoj službi”, poručio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, javlja RTL.


Glavni ravnatelj policije nije ništa znao


Uz sve to, stručni tim utvrdio je i niz propusta Ćelić nije sankcioniran na vrijeme. Tri minute nakon prekršaja – zabilježen je telefonski kontakt s načelnikom zadarske policije. Utvrđeno je i da ista postaja nije kaznila ni krapinsko-zagorskog načelnika Darka Cara. Ravnatelj policije tada govori kako ni za što nije znao, javlja RTL.


“Prva saznanja sam imao nakon upita RTL-a”, kazao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.


Javnost isključena sa suđenja


Josipu Ćeliću završilo je suđenje s kojeg je isključena javnost radi zaštite tajne. Donijeta je i oslobađajuća presuda, javlja RTL.


“U postupku je utvrđeno da je okrivljenik vozilom upravljao u obavljanju službene zadaće otkrivanja predmeta pribavljenih počinjenjem kaznenog djela pri čemu je prekoračio ograničenje brzine u naselju. Stoga je sud primijenio odredbu čl. 150. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja propisuje da se u tim slučajevima ne primjenjuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na ograničenja brzine”, utvrdio je sud.


Kakav je to tajni zadatak obavljao?


Kakav je to tajni zadatak Ćelić obavljao, a da to nije znao ravnatelj policije, ostaje potpuno nepoznato? Uostalom, članak 150. na koji se sud poziva, odnosi se na vozila policije, vojske, SOA-e i carine, a ovo je privatni automobil Josipa Ćelića za koji je sam ravnatelj policije na konferenciji kazao da je bio izvan radnog vremena i da o tome ne zna ništa, javlja RTL.


Sud ništa od toga očito nije provjeravao – presuda je pravomoćna postala prije 4 dana. 


Ministarstvo unutarnjih poslova još nema službenu informaciju o tome, a bit će zanimljivo vidjeti obrazloženje suda na temelju čega su donijeli taj zaključak. Je li možda netko krivotvorio dokument ministarstva unutarnjih poslova o tom tajnom zadatku ili je nešto drugo u pitanju?


Zanimljivo, baš danas USKOK je pokrenuo istragu protiv dvojice policijskih službenika – načelnicima postaje prometne policije Zadar, sadašnjem i bivšem. Njih se tereti da su slučaj Ćelić držali u ladici. U ministarstvu kažu da je ta istraga još nepravomoćna. Svatko ima pravo žalbe u roku od 8 dana. Tek kad rješenje o istrazi postane pravomoćno, ministarstvo će službenike udaljiti s dužnosti.


Na kraju, Ćelić s obzirom na oslobađajuću presudu može tražiti od ministarstva da ga vrate na staru dužnost.