Vatrogasci su imali pune ruke posla

POŽAR NA LAŠĆINI Gorjela vila poznatog poduzetnika, on je u bolnici

Hina

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Požar je vjerojatno izbio nakon što su se zapalile lampice na boru. Kalinić kaže da je kuća devastirana te će biti potrebna renovacija. U požaru stradao jedan pasZAGREB Zagrebački vatrogasci protekle noći ugasili su dva požara, a tri su osobe spašene, doznaje se u četvrtak u Vatrogasnoj postrojbi Zagreb, javlja Hina.


Prvi je požar buknuo u Ulici Rebar na Lašćini noćas u 1,14 sati, a ugašen je nakon dva sata.  Interveniralo je osam vatrogasnih vozila koja su spasila dvije osobe  iz katnice s potkrovljem.


U spašavaju je sudjelovao i pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić koji stanuje u susjedstvu. Spašenim osobama pružena je hitna medicinska pomoć i prevezeni su na bolničko liječenje.
Drugi požar buknuo je obiteljskoj dvokatnici u Ulici Medveščak 74 u 6,49 sati. Četiri vatrogasna vozila ugasila su požar u 7,46 sati.  Spašena je i jedna osoba koja je zbog trovanja dimom bila u besvjesnom stanju te ju je Hitna pomoć odvezla u bolnicu.


Uzroke požara utvrdit će policijski očevid.


Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić koji je tijekom noći uz pomoć vatrogasaca spasio supružnike iz zapaljene kuće u svom susjedstvu na zagrebačkoj Lašćini, ispričao je svoje iskustvo, javlja televizija N1.


Požar je izbio u prizemlju vile u vlasništvu poznatog hrvatskog poduzetnika Ivana Milolože, piše Index. On se trenutno nalazi na intenzivnoj njezi, dok je njegova supruga dobro.


Foto Marko Prpic/PIXSELL


Foto Marko Prpic/PIXSELL“Prvo smo skidali suprugu s balkona. Sin je prvi uočio požar. Dotrčao sam s protupožarnim aparatom, međutim, bilo je već prekasno. Vatra se rasplamsala, padala je žbuka. Došli su susjedi. Gospođa je vikala ‘spasite mi muža’. Popeo sam se na balkon, susjedi su donijeli ljestve”, ispričao je Kalinić za N1.


 


“Utrčao sam s plinskom maskom, policajac mi je dao lampu, no ništa se nije vidjelo. Našao sam ga na način da sam ga udario nogom. Stigli su vatrogasci koji su mi ga pomogli odvući van”, dodao je.


“Bio je ozlijeđen, vukao sam ga dolje. Tada su već došli i vatrogasci. Prevezen je u bolnicu na Rebro”, rekao je Kalinić.


U požaru stradao pas


Potom je govorio o tome kako je važno da susjedi reagiraju u ovakvim situacijama, a otkrio je i da je u požaru stradao jedan pas.


“Najvažnije je da i inače u takvim situacijama susjedi najbolje moguće reagiraju, dok dođu vatrogasci i hitna, to je pet, šest, sedam minuta, a to spašava život. 


Vjerujem da bi i oni isto napravili za mene. Nažalost taj pas jedan je izgorio, ali drugi je spašen, on je bio uplašen, susjedi su ga spasili. 


Požar izazvale lampice na boru


Požar je vjerojatno izbio nakon što su se zapalile lampice na boru. Kalinić kaže da je kuća devastirana te će biti potrebna renovacija.


Ja apeliram na ljude da gase te lampice prije spavanja, ove u kući, a i one vanjske”, rekao je Kalinić i otkrio uzrok požara.


Tko je Ivan Miloloža


Inače, Miloloža je vlasnik tvornice akumulatora Munja, a jedan je od osnivača Hrvatske udruge poslodavaca i njezin nekadašnji predsjednik, piše Index.


Za njegovo ime se veže dugogodišnji sudski spor u kojem je Miloloža od Gradske plinare Zagreb tražio nadoknadu štete od 42,5 milijuna kuna, a sve zbog isključenja plina po nalogu države tijekom plinske krize 2009. godine. S kamatama, navedeni iznos penje se na sto milijuna kuna, piše Index.