Povećan broj džepnih krađa

Džepari operiraju u autobusima i na ulici: Bez novčanika ostalo nekoliko umirovljenika u Rijeci i Opatiji

Šarlota Brnčić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Zajedno s novčanicima otuđene su osobne isprave i bankovne kartice, a sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko 3.600 kunaDa kradljivci nikad ne spavaju, posebice oni koji “operiraju” po autobusima, zorno svjedoči više džepnih krađa koje su se u Rijeci zbile u svega nekoliko dana.


Samo od početka prosinca ovom vrstom kaznenih djela oštećeno je petero građana u dobi između 61 i 86 godina. Većina njih je bez svojih novčanika ostala tijekom vožnje gradskim autobusima na području Rijeke, dok je u jednom slučaju novčanik otuđen na ulici, u blizini opatijske tržnice.


Zajedno s novčanicima otuđene su osobne isprave i bankovne kartice, a sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko 3.600 kuna.
U cilju prevencije tzv. džepnih krađa iz PU primorsko-goranske ponovo upozoravaju građane na povećani oprez jer je spretnim kradljivcima dovoljan trenutak nepažnje da nekome otuđe novčanik i sve ono što se u njemu nalazi.


Budući da građani gotovo u pravilu u novčanicima nose i bankovne kartice, savjetujemo da na kartice ni u kom slučaju ne zapisuju svoj tajni PIN broj, ne drže ceduljice s ovim brojem u novčaniku ili na mjestima dostupnim drugim osobama jer je time počiniteljima olakšano korištenje bankovne kartice, a nastala šteta može se višestruko povećati.