ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Potvrđena petogodišnja kazna zatvora očuhu-pedofilu

Šarlota Brnčić

ilustracija: arhiva NL/Sergej Drechsler

ilustracija: arhiva NL/Sergej DrechslerVrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Šibeniku te je time postala pravomoćna presuda kojom je 38-godišnji R. L. proglašen krivim za kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina. Optuženik je osuđen na kaznu zatvora od pet godina, a u kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se i dalje nalazi.


Osuđen je jer je izvršio sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju s djevojčicom u dobi od 14 godina i sedam mjeseci. Kao očuh živio je u istom kućanstvu sa djevojčicom. Doveo je dijete u napuštenu zgradu. Uz prijetnju smrti, najprije ju je ljubio te dirao po spolnom organu. Potom ju je uhvatio rukama te počinio spolne radnje.


Vrhovni sud smatra kako ovako odmjerena kazna odgovara težini počinjenog kaznenog djela i ličnosti optuženika. Takvom će se kaznom u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim odioznim kaznenim djelima na štetu djece te utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog ponašanja. Ujedno će se upozoriti drugi građani da ne čine kaznena djela, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.