Županijski sud u Zagrebu

Potvrđena optužnica za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog granatiranjem Siska i okolice

Šarlota Brnčić

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Optužnicom se terete da su, iako svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima, naredili svojim podređenima da ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 mm na šire područje grada Siska

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu protiv petorice srpskih državljana zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog granatiranjem Siska i okolice.
Optužnicom se terete da su, iako svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima, naredili svojim podređenima da ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 mm na šire područje grada Siska. Podređeni vojnici učinili su po zapovijedi uslijed čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva te su ozlijeđene i smrtno stradale civilne osobe.
Trećeokrivljenika se tereti i da je 4. kolovoza 1995., iako svjestan da je prema odredbama međunarodnog prava uporaba improviziranih raketnih lansera zabranjena za korištenje u naseljenim mjestima, naredio svojim podređenima da na grad Sisak izvrše paljbu improviziranim raketnim lanserom u sklopu 39. korpusa, nakon čega su njegovu zapovijed podređeni pripadnici postrojbe izvršili, pri čemu je jedna ispaljena raketa pogodila obiteljsku kuću u kojoj su poginule tri civilne osobe, a jedna je osoba ranjena, dok je kuća u potpunosti uništena.
Na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva, optužno vijeće je, na temelju odredbe iz Zakona o kaznenom postupku, protiv svih okrivljenika odredilo istražni zatvor zbog neometanog odvijanja postupka jer se okrivljenike tereti za počinjenje kaznenog djela za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora, a okolnosti kaznenog djela su posebno teške, dok je protiv petookrivljenika istražni zatvor određen i na temelju odredbe Zakona o kaznenom postupku budući da nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.